Monday, October 15, 2007

Balik kampung ker?...

Raya tahun nih aku ngan family tak balik kampung... i mean kampung ayah aku ler... kat Kelate nun... sebab adik aku yang kat KK tuh tak dapat cuti panjang, so dia tak dapat nak balik raya ngan kitaorang... tambah lak ngan mak aku pun tak berapa sihat, demam urat... so memang beraya kat KL jer.. alah, pada aku beraya kat mana2 pun tak kisah, janji still sama2 ngan family kan... tu yang penting...

Khamis lepas, masa aku duk berkemas apa yang patut kat umah & luar umah nih, aku dengar ler radio.. ada announcement dari pagi lagi kata jalan kat Kuala Lipis menghala ke Gua Musang sesak teruk.... banyak sangat keta... aiyoo... kalu kitaorang balik gak nih, dah sah2 menambahkan lagi peratus kesesakan kat sana... jalan tuh yang memang faveret mak & ayah aku ler kalu nak balik kampung... tak sanggup gue nak sama2 bersesak kat sana.... ingat kalu balik, takleh ler nak sampai sana dalam masa 7 jam.... mesti lebih nyer lah....

aku ingat ada satu tahun tuh, tak ingat ler bila... kitaorang balik kampung untuk sambut raya ler... konvoi 2 keta sebab makcik2 aku belah mak aku pun nak ikut & nak merasa beraya kat kelantan .... kena plak tahun tuh memang musim hujan & banjir... mula2 ok jer perjalanan tuh.. memang sesak ler jalan tapi slow moving.... sampai jerk gua musang, air sudah naik.... keta takleh lalu langsung sebab air dah sampai paras dada.... stranded ler kitaorang.... aku dah boleh siap terjumpa kawan kat tengah2 jalanraya tuh sebab sumer keta dah berenti... dah macam ala-ala tempat parking keta ler keadaan jalanraya masa tuh... kitaorang jalan kaki g kedai berdekatan sebab nak cari benda nak wat makan... nasib ler dah lepas waktu berbuka.... kedai plak satu jer kat situ, kedai runcit biasa yang tak berapa nak besar pun...queue nak bayar punya lah panjang, sama panjang ngan jem kat tengah jalan tuh... hehehe.... giler lah kalu ingat balik masa tuh... lama gak ler kitaorang stranded sebab nak tunggu air surut sikit... dalam kul 2 pagi ler baru boleh gerak skit2 keta.... teruskan perjalanan... aku rasa kalu tak silap sampai kampung aku dalam kul 430am..... perghh!!! berapa jam perjalanan kitaorang kali nih.. bertolak dari KL kul 11am, dalam 17 jam setengah.... mak ooiiii.... kalu naik flight nih, dah boleh sampai London, lebih dari London kitaorang boleh sampai.. hehehe... sian makcik2 aku tuh, 1st time xperience nak balik kampung dah kena tempuh pengalaman camnih.. sampai skang dorang dah taknak g dah kalu ajak balik masa2 nak raya nih.... hehehehehehe

0 Buzz In !: