Friday, August 31, 2007

Nisi Dominus Frustra part 2......

aku juz nak share dulu kengkawan aku zaman sekolah dulu ... the whole batch of year '95... wish i cud go back then & spend juz 1 more day with them.. hehehehe... missed all of them!!nanti aku sambung citer sekolah aku nih.. nak susun ayat2 yang menarik skit... plus nak gathered balik gambar2 .. hehehehe


[Comment feedback: alamak! kena tunjuk ke empunya diri? tunjuk jer lah... masa ni form 5...]

Malaysia Gemilang....

MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!

cam meriah jerk sambutan detik 12 malam kat Dataran Merdeka malam tadi... siap ada perarakan masuk naik motosikal lama, yang lampu dia bulat tuh.. ngan dressing orang2 yang terlibat tu ala2 orang dulu2 gak.. seluar besar, songkok, kemeja putih, kain pelekat, baju pagoda... semua2 yang ada kaitan ngan 50 tahun dulu lah... even microphone Pak Lah pun guna yang ala2 retro gak.. yang 4 segi nih...

malam ni ada lagi sambutan MERDEKA kat Stadium Merdeka... sesapa nak pegi? kira cam nak wat ulangan camner Tunku Abdul Rahman laungkan Merdeka dulu.... sure dressing sumer ala2 tahun 50an.. ngan songkok besar sumer lah... aku tgk kat TV jer lah.. pada sesapa yang nak kuar malam kang, betul kan urat2 kaki untuk tekan mintak dan brek & clutch untuk keta manual... hehehehehe

ambang merdeka...


mari kita sama2 sambut ambang merdeka ke 50 tahun ... nak pegi kat dataran merdeka aku tak sanggup nak rempuh traffic jam.. so aku duk umah tgk tv jerk...
mari kita sama2 berdoa semoga negara kita akan terus bebas daripada penjajah....

mari kita sama2 tgk bunga api... sound effect korang wat sendiri.. hehehehe

Thursday, August 30, 2007

besar kan? ....


masa aku g umah kakak tukang jahit ngan enon & ghan ari tu... aku tgk ler saiz kucing kakak tu ngan saiz anak buah dia... lebih kurang sama besar jerk kucing tuh ngan budak nih... hehehehe....

kena celebrate ker? ...

aku tak sempat nak citer ari tuh... busy kan.. ngan musim bangun lambat nyer lagi.. eeee... skang baru ada masa & baru teringat nak citer... hehehe

kisah dia camni.... ari isnin lepas, enon & ghan dah ajak aku g makan malam... actually nak celebrate besday Nenie.. erkk.. eh, kena celebrate ker? takde lah.. sajer nak makan2 together gether.. hehehehehe [still tak nak admit ni kita memang nk celebrate besday kakak sorang tuh!]

so pas keja, aku terus ler g ampang point sebab 2 orang tu dah ada kat sana... kita orang g warming up perut dulu... hehehe...lapar ler.. lepak ler kat McD tuh..makan fries ngan nugget ngan sundae.... nyum! nyum! sesambil tuh borak2 ler... macam2 kisah kuar... biasa ler... kitaorang kalu dah jumpa memang ada jerk citer.. tak penah abis kan... pastu memandangkan masa banyak lagi sebelum nak jumpa Nenie, kitaorang g umah kakak tukang jahit kat ampang gak ler.. teman ghan antar kain dia... pastu baru ler kitaorang gerak g pizza hut kat ampang point tuh.. nenie datang ngan izarina.. dorang dari LCCT tadi... izarina baru sampai dari kuching...

sambil tunggu makanan sampai, aku ngan enon g beli kek.. tak ler besar sangat.. beli 2 pieces jerk..kang beli yang full tak abis, membazir lak kang... pastu dah duduk semeja; aku, enon, ghan, nenie & izarina sambung borak... ntah bila lah nak abis citer sesama kitaorang nih... hehehehe.... kitaorang sebenarnya celebrate awal besday nenie nih sebab nanti dia takde kt KL 31 ogos nih... nak celebrate next week cam dia dah dapat agak... so ghan & enon bagi idea nak makan2 malam nih.. awal ler.. kira happy be-coming besday ler... hehehe... makan2 ler kitaorang... alhamdulillah... kenyang sangat dah nih.. ngan hujan kat luar tuh.....memang kombinasi untuk tido... heheheh.. dalam kul 930pm kitaorang gerak ler... balik ke destinasi masing2... so tu jer lah kisah malam selasa ari tuh....

oh! by d way, to Nenie!! yang ke... boleh bagitau ker? heheheh... korang agak sendiri ler... hehehehehe

Wednesday, August 29, 2007

Oh No!!

halamakk!! apa nak jadi nih? semalam ngantuk & susah nak bangun... pagi lagi kes berat, aku lambat bangun!! dah ler ada appointment kul 9am.. aku sedar kul 10.10am... melompat aku bangun dari katil.. phone aku abis bateri .. secara tak langsung alarm tak bunyik lerr... aduiii..... sejak aku kerja lepas grad dulu, ni kali ke-2 aku terlajak tido... abis lah aku...

memang mandi pun kelam kabut... sempat ler charge phone kejap, juz nak on kan jer... aduii... 12 missed call sejak kul 930am... aku pecut ler bawak keta g setapak... tempat yg nak jumpa orang tuh... nasib baik dia tak call boss aku direct, kalu tak abis lerrr....

moral of the story.. kena ada back up alarm clock ler cam nih........

Tuesday, August 28, 2007

ngantuk nyerrr...

taktau apa angin yang melanda aku pagi nih... ngantuk ya amat... kalu ikut hati memang taknak bangun dah pagi tadi... baper kali aku tekan snooze kat alarm tuh... nak kata tido lambat sangat semalam.... mmm.. rasanya biasa jerk.. kul 1230am aku dah lena rasanya...

datang opis pagi nih dalam keadaan paksarela ...tambah mendung la plak kat luar tuh... duk jap, hujan lebat... lagi lah mood ngantuk tu makin menjadi2... ahhh.. tolong.. aku nak wat keja nih, mata aku lak nak tutup rapat.... help..help.....

Sunday, August 26, 2007

888...


saje nk letak.. kebetulan lak aku bukak blog ni tadi... kuar ler no 888 nih.. cam cantik ler... so sajer lah nak share.... dat's all folk!!

Saturday, August 25, 2007

kuching finale.....

sambung lagi citer aku kt Kuching last week.. ni yang last ler sebab dah nak balik dah... hehehe... lepas pada majlis persandingan dua belah pihak, aku lepak ler dulu kat umah Ash.. tukar baju & mandi.. rimas dah.. Aie dah pengsan... tido daa....aku & Ash duk ler kat living room, borak2 & tgk tv... tunggu Dibah datang, dia g umah mak mentua dia pas wedding tadi... around 745pm aku n Dibah gerak ler.. tinggalkan pasangan pengantin nih, bagi lah dorang rest lak.. aku yang ngikut pun penat.. dorang lagi lah kan.. sampai umah Dibah, bergegas kitaorang bersiap sebab nak g makan malam lak.... nasib baik ler kitaorang 2 memang takde masalah untuk bsiap xpress... hehehe... Izaa & Abg Zarin amik kt umah.. gerak ler... dorang nk g makan kat Barroq.. mana2... aku ngikut jerk.. ok lah tempat nih... kat seberang waterfront... tapi kitaorang tak la naik sampan tuh.. guna jalan raya ler nak ke seberang tuh.. nama tempat aku tak berapa nak ingat... hehehe... cantik tempat makan nih, dia wat ala2 Naili's.. luas ler gak.. kawasan umah dia...

sampai sana Abg Ee & Kak Zam dah ada... borak2 lagi sambil tunggu servis.. tu jer yg potong skit, servis slow & lembs lah.. kalu yg betul2 lapar tu rasanya blh ngamuk ler tunggu dorang amik order.. hahahaha... nasib baik ler malam ni kitaorang sibuk nak borak, so tak terasa sangat ler.. lagipun bukan lapar sangat pun.. stakat alas perut.. kang malam takut lapar lak... perut aku ni kekadang tak link ngan brain & mata aku... otak kata ngantuk, mata kata pejam tapi perut aku kata LAPAR!! camner tuh? hehehe... Bibi & Zairi sampai... Aena pun sampai..last skali Bus lah.. lama tak jumpa Bus nih... dah nak jadi ayah dah dia lepas raya nih, InsyaAllah...

macam2 citer kuar nih... itu ini, begitu begini.. tu lah xtvt wajib.. borak2 n gurau senda... nak wat camner, skang masing2 ada komitmen... so bukan senang nak berkumpul cenggini kan... pengantin baru tak ikut.. dorang ada agenda ngan family ler.. baru kawin kan.. so yang dah lama kawin & yang bujang jer lah yg kuar malam nih... lagi pun esok aku nak balik KL dah... dah abis makan sumer, oh btw.. ikan pari bakar berempah dia sedap!! hehehehe... kay, abis makan, sumer gerak balik ler.. around 11pm sampai umah.. pastu tido ler.. ngantuk sangat dah.... petang esok flight balik KL.. jgn ler delay...kang lambat sampai kat sana.... gud nite... the end ler kisah aku g kuching kali nih.. InsyaAllah bulan 11 ni pegi lagi, maybe gi weekend jer lah.. Bibi nyer turn lak kawin... sumer bantai nikah tahun nih ... hatrik tuh... ish..ish...

anniversary dinner...

tengahari semalam [Jumaat] masa aku duk tengah siapkan keja kt opis, tetiba dapat call dari x-colleague aku.. rupanya nak sampaikan pesan, x-boss aku ajak g dinner malam ni.. wedding anniversary dinner... since aku takde wat apa malam ni, & TV pun rasanya takde program menarik pun.. aku pun ok jer lah... lagipun aku dah lama tak lepak ngan x-colleagues aku nih... dulu memang tak berenggang ler.... hehehe... mmm.... wedding anniversary sapa? jeng.. jeng... pengantin wedding of the year tahun lepas... pasangan pengantin yg penah wat aku & x-colleagues sikit jer lagi nak mencapai tahap biol sebab nak jayakan majlis pernikahan & persandingan dorang nih... Tok Ti & Tok Lid nyer 1st wedding anniversary..... dah setahun rupanya erk? cepat nyer masa berjalan skang.. aku ingat masa dah berlari la skang... tup tap tup tap.. dah setahun... ish... ish... so fast one.....

abis keja, aku balik umah.. siap2 ler... pegi ler One World Hotel, kt sebelah 1 Utama tuh.. ramai gak guests.. mostly wartawan & kengkawan dorang ler... ada gak ler business clients kot.. tapi tak penuh pun ballroom tuh... kitaorang [aku, Jay, Jue & kak Farah] duk kat table belakang2.. dekat ngan pintu.. n dekat ngan buffet table... alah, nak borak sesama sendiri pun tak ler rasa segan sangat kan... ada gak ler jumpa & bertegur ngan kengkawan lama... ada la few artist yang datang... aku malas nak sebut satu2... hehehehe... VVIP ada... VIP pun ada... lantak ler ngan dorang kan... cukup masa untuk dinner, kitaorang makan ler.. sambil tukar2 citer... dah lama sangat kitaorang tak duk borak2 ... dah tu, dorang ni bz memanjang tahap maksima... aku paham ler sebab aku dah 'been there, done that' kat tempat keja lama aku tu... aku tau camner cara x-boss aku nyer konsep keja kan...

back to the dinner, ada theme rupanya... tema 'retro'... tapi tak sumer ikut pun.. time makan ada ler few artists yg wat show.. kira nyanyi free ler.. nak hiburkan tuan umah... yang aku ingat ning & juliza adlizan & hattan.. yg lelain tak amik port ler, tak brapa nak kenal... pastu ada lah tayangan video.. best wishes from families & staffs, both sides.... ada lagi satu tayangan video, tunjuk gegambar dari dorang nikah sampai skang... satu aku respect, anak2 Tok Lid selamba jerk tgk tayangan tu gak... gmbr2 ayah dorang bermesra ngan mak tiri.. mcm kewl & takde benda jerk.. dah nampak cam selama nih wartawan duk besar2kan citer pasal anak2 & x-wife... hehehe... kalu dorang tak suka, takde nyer muka dorang kat dinner nih kan...siap ajak member dorang lagi datang sama... pas abis semua tayangan video tuh, biasa ler... acara potong kek.. alah, cam celebrate besday lah... ada kek... ada nyanyi2... ada doa selamat.. ada macam2 lerrr...... abis potong kek, CT wat show.. memula nyanyi sensorang.. pastu ajak cousins & kakak + adik nyanyi sama... macam dia kata lah, taknak ler majlis nih cam tgk wayang.. nak informal skit... sedap gak sore2 cousins & adik beradik ct nih...kakak Tok Ti kurus nyer..slim walaupun dah ada 3/4 anak.... genetik lain nih... hehehe.... abis satu lagu, tambah lagu lagi.. dan lagi... dan lagi.... hehehe.. tak per lah, sukati dorang ler nak nyanyi byk mana pun.. majlis dorang.... dalam kul 11pm, aku gerak ler dari situ.. ngantuk lah... lagi pun jay, jue & kak farah pun nak gerak gak.. takkan aku nak duk terkontang kanting sorang diri kat situ kan.... hehehehe... so tu jer lah citer xtvt sosial aku malam tadi... sekali sekala syok gak bercampur ngan orang ramai nih... hehehehe...

Kuching part 4....

Dah dapat sumber inspirasi dah .. memang kena duk dalam bilik sendiri gak... heheheh... so ni lah sambungan citer trip aku kat kuching last week....

so... hari ahad, 19hb aug 2007... aku ngan Dibah bangun kul 830am... alarm kul 8am, tp memasing cam "ko bangun dulu lah", "after you", "ko mandi dulu lah"... heheheh.... penat semalam tak abis, jap.. apa yang kitaorang buat sampai penat sgt erk?? aku ingat penat sebab panas semalam, + duk sibuk tolong apa yang patut kat umah pengantin semalam kan.. hehehehe... dalam kul 915am aku dah sampai kt umah mak andam, alah, dalam 2km jerk dari umah Dibah... tgk pengantin dah siap make up dalam 70%... aku hulur gak ler muka aku, nak wat camner... ari ni aku bertugas as pengapit pada pengantin... mmmm... takkan ler nak duk kat tepi pelamin ngan muka pucat kan? ilang seri pengantin kang... hahaha... dah setel sumer... kul 1040am kitaorang gerak nak g dewan hikmah, tempat majlis belah Ash... merasa gak aku naik keta BMW.. dalam keta pengantin ada aku, driver [Boy], pengapit laki [Rhymie], and of course pengantin ler, Ash & Aie... org sana nyer style keta dia hias ngan riben... kira merasa ler...kat belakang keta kitaorang, konvoi Izaa & abang Zarin, Bibi & Zairi n Dibah... hehehe....

sampai dewan hikmah, opening act ada silat2 la..pastu naik pelamin dan jadi bahan pameran kat tetamu... bersanding ler... ramai gak guest..al maklum ler... anak doktor terkenal kat kuching nih... ada acara merenjis...pastu makan... ala kadar jer lah sebab nak bergegas ke majlis belah Aie lak... dalam kul 1130am kitaorang pecut pegi dewan sivik lak... perghh... memang de javu lah...masa wedding Izaa tahun 2003 dulu camni gak...bergegas g 2 tempat dalam masa setengah hari.... sampai sana, berarak masuk ler nk g pelamin... sebelum acara merenjis, ada video presentation... time nih cam nak sebak jap sebab kuar ler gambar2 lama, zaman kitaorang belajar dulu... baru jerk nak feeling sendiri, Ash panggil.. Laaa, pengantin dah nangis dulu... kuar airmata dah.. as pengapit, tugas aku ler nak ngelap muka dia.. kang rosak lak make up... tp walaupun video ni pasal pengantin, ada ler few pics yg kitaorang 4 ada enterframe... hehehe...nasib lah masa tu memang kitaorang suka bergambar.. as kenangan utk future.. terbukti ler skang berguna gak gambar2 yg kitaorang amik dulu2 tuh... hehehe.... pas acara merenjis kat sini, pengantin makan...kali ni baru kitaorang pengapit ni dapat makan... tadi kitaorg + escorts [Dibah, Izaa, Bibi] lepak tepi jerk, sebab kejar masa kan... so masa makan ada lah penyanyi nih menyanyi atas stage tu.. alah, dia ni penah ada album dulu kalu tak silap... masuk bintang RTM ker, apa tah.. Nurhafizah... kecik jerk org dia tapi sora besar... abis makan, amik gambar jap.. pastu kitaorang balik ke lokasi majlis belah Ash untuk sesi bgmbr kat sana lak... mostly families ler yg bgambar nih.... dah abis sesi tuh, ada sesi pengantin lak bgmbr.. kt pelamin & kat lokasi luar yg ada pemandangan menarik... dengan panas nya cuaca kat luar, yg tetiba hujan lebat & suddenly panas balik, aku dah pening kepala... pengantin bgmbr kt luar, aku, abg rhymie & boy duk dlm keta pengantin.. hehehehe... rasa kejam lak masa tuh.. dah setel sumer, balik umah Ash... sampai sana, dapat minum air... dapat makan yg betul2 proper, sebab tadi makan ala2 jer kan... dah abis sumer xtvt mencekik, kitaorang dah terbungkang kat ruang tamu... penat gila.. selesai gak tugas khas aku ari ni.. aahhh.. dah boleh tukar baju.. lega sangat.. heheheh... kasi ilang penat, malam ada xtvt lain lak, santai nyer lah... nak tau? bersambung lagik lerr..... hehehe....... tungggguuu!!!!

Friday, August 24, 2007

keretaku....

Yowzzaa..... keta aku nak kena g wat macam2 nih.... aircond nak kena servis... dah kotor kot filter dia... pastu nak kena wat wiring gak..sebab skang lampu reverse aku tak nyala walaupun dah tukar bulb... socket lighter pun tak jalan dah... susah kalu nak charge phone... radio aku pun dah kacau bilau wiring dia... sesuka hati nak naik turun volume... apa lagi erk... leaking kat windscreen aku... kalu ujan lebat sikit mula lah masuk air... dah satu keja nak kena jemur keta tgh panas sebab carpet keta dah basah... lagi satu, key lock kat belah penumpang yg kena umpil ari tu pun tak repair lagi... aku takleh nak bukak guna kunci kalu dari luar... belah pemandu jerk access aku skang....

mmmmm...tapi sumer2 kat atas nih nak kena pakai duit kan? errkkk..... kena wat satu, satu ler jawab nyer.. wat sekaligus pengsan aku.... heheheh.. nak wat camner... tahun ni masuk 9 tahun dah dalam jagaan aku.. ok lah.. sebelum nih pun tak penah wat hal yang besar2 pun keta kesayangan aku ni... kira dah sampai masa ler nih...

Errrr.....

Heeheehee.... sajer nk post.. takde citer apa pun.. nak wat sambungan kisah kat Kuching tapi idea belum mari daa ..... kena duk dalam bilik gak ler untuk inspirasi.. hahaha.. cam nk tulis novel lak, padahal blog jerk...

so ingat weekends nih kot boleh ler update citer kat kuching last week tuh... so mean while, enjoy ler ari ni yer.. aku dah rasa cam nak cuti lagi jer nih... cuti yang betul2 cuti ... duk umah diam2.... hahaha

Wednesday, August 22, 2007

kuching part 3....

sambung lagik... hari sabtu is d-BIG day... since kuching nih memang tempat yg bleh wat aku tido lena kan, cukup susah nak bukak mata.. as usual, aku tunggu tuan umah bangun dulu.. hehehe... hormat tuan umah.. hehehe... aku & dibah dah bersiap, kitaorang kuar g amik abang Nizam... colleague dibah & ash ler... pegi umah pengantin, siapkan hantaran.. actually touch up ler apa yang patut... bukan aku ler yg touch up... kang hancur jadi nyer... abang rizam yg wat hantaran... kewl kan.. ari2 biasa dia doktor, tapi weekend nih dia tukang wat hantaran... ramai dah orang kt umah pengantin, mostly families ler... dah setel semua, balik ler umah dibah.. mandi & tukar baju... makan dulu, alas perut..kang bila dah start majlis nikah aku gerenti takkan dapat makan on time...alas perut dulu lah....

sampai umah pengantin, lepak ler dalam bilik...cukup korum lerr...aku, dibah, izaa & bibi... tgk persiapan terakhir... around 230pm A'ie- pengantin laki sampai.. ayah ash nikahkan sendiri.. aku ni lak memang jenis yg cepat jerk kuar airmata bila tgk orang2 akad nikah ni.. ntah naper, tapi memang dari dulu camtu.. kalu aku ada gak satu tempat ngan upacara akad nikah memang aku akan nangis.. cuba tahan tapi takleh... nak2 plak bila ayah ash tersekat2 sebak masa baca watikah melepaskan anak perempuan dia kat menantu dia ...masa tu aku rasa memang laju jerk airmata aku kuar... aku tgk dibah, izaa, bibi pun camtuh gak... even a'ie pun bergenang airmata... ish..ish... oh no! memang takleh kawal... Alhamdulillah, dah slamat jadi suami isteri kawan2 aku nih... lama dorang bercinta, dari zaman unimas lagi..almost 10 years..finally, hidup baru dorang baru bermula.... eh, tetiba emo lak aku nih... hehehe

so, dah setel bab akad nikah..dorang wat merenjis lak.. family members lah... dah abis merenjis...dorang pusing2 salam ngan guests... aku dari mula majlis sampai ler abis, duk petik kamera jerk .. amik gambar untuk simpanan sendiri... nasib baik ler teknologi skang guna digital camera.. sesuka ati tekan.. kalu taknak delete ler kan.. cuba kalu zaman guna filem dulu...sure berjaga2 sebab takut abis n membazir....hehehehe... alah, photographer professional pun ramai... salah sorang dari dorang tu doktor gak, Aena.. pun tukar profession jap untuk weekend nih, jadi photographer...serba boleh dorang nih... aku gerak dari umah ash bila dah setel semua...kira dah beres ler... balik umah dibah... mandi2.. konon2 nak kuar...tapi angin malas melanda.... last2 kitaorang lepak jer kat umah dia sambil tgk tv...cukup masa tidur.. esok nak bangun awal... aku ada tugas khas kan... heheheh... so, to be continued lagi lerr.... citer hari sanding plak....