Tuesday, September 30, 2008

Selamat Hari Raya sumerrrr...

Esok bersamaan 1 Syawal 1429H.... so apa lagi yang orang nak wish selain daripada,

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI.....

Maaf Zahir & Batin....


To all my friends, selamat lah korang di musim perayaan nih... drive safely & travel safely kalu balik kampung tu.. kalu jalan jem, banyak2 kan bersabar.. hehehe.. dugaan tuh... Insyaallah, nanti kita jumpa & visit each other lah kay...

Yang tak balik mana2 raya nih, bawak2 lah berehat kat umah tu.. cuti panjang nih... hehehe... Yang 1st time nak beraya ngan mentua, behave urself kay... hehehe.. tahun depan InsyaAllah aku nyer turn lah beraya ngan in-laws nih....

Monday, September 29, 2008

Anak bulan nampak ker tak?...

Malam ni orang2 yang berkenaan gi tengok anak bulan kat lokasi2 terpilih... kalu ikut kan hisab nyer, Rabu ler raya... so malam ni sajer jer gak nak dengar penyimpan Mohor Besar Raja-raja announce lusa raya... cam best lak.. hahahaha.... Raya tahun ni aku satu hapa pun tak prepare... kuih raya tak buat, sumer kuih tunjuk2 jerk... baju raya? Lupakan saja... hahaha...

Ingat malam esok sesajer nak gi ronda2 KL lah... amik2 angin sesambil gi beli lemang nak makan pagi lusa... kot ada terlebih bajet boleh gak singgah jalan TAR, kot ada yang betul2 murah kan... hahahah.. bak kata Fafau kat HotFM pagi tadi, dia dapat 6 helai baju raya untuk RM150... hahaha.. kena bawak dia gak ler camni... peminat2 dia yang jual tuh, mmg kasi discounted price ler... kaw kaw nyer discount... camner aku tau? hehehe... aku agak jer lah.. tapi mmg terjadi pun.. aku ikut mmbr aku beli barang pun, senang jer dapat discount sebab yg jual tu peminat... errrr... aku nak kena jadi famous celebrity dulu ker nak dapat good price erk? sempat tak? kah kah kah kah.....

Dapat gak makan kat Terminal Seafood...

Finally, after 2 years of waiting, dapat gak gi menjamah makanan kat Terminal Seafood nih.... macam ler ari lain tak bukak tempat nih kan? Nak gak tunggu bulan posa! hehehe... ntah, feel dia lain kot... Nak kejar2 amik food sebab takut orang lain tamak haloba gak kan? hehehehe

Aku booking guna nama Enon... tapi kali ni status sudah tukar aahhh... hehehe
Ni jer gmbr Enon yang ada, ada 'technical problem' lepas tu, so takleh nak amik gmbr dia dah...

Since ari tu Jumaat & last day keja untuk ramai orang yang dah apply cuti, as usual jalanraya agak jem ler... eh, bukan agak dah, mmg sangat jem... aku abis keja ari tu kul 5pm & disebabkan naik LRT dari opis, cepat gak ler sampai kan... tu pun dah rasa seksa nak drive dari LRT Melati nak ke Bkt Antarabangsa, padahal takde ler jauh mana pun... aku sampai sana kul 6.15pm.. lepak ler dulu kat meja sambil tgk TV... tup tup tgk jam dah kul 6.45pm yang lain tak jugak sampai2... aku amik jer lah dulu lauk2 yang aku rasa aku makan & kengkawan makan gak tapi secara berhemah ler... heheh...meja sebelah dah tgk aku atas bawah.. agak nyer dalam kepala dia duk pikir giler ker apa budak nih duk sensorang kat meja sebesar alam & amik makan byk2.. hahahah... aku assume jer la kan... Enon sampai few minutes sebelum berbuka... kesimpulanya, aku ngan dia makan dulu ler.. Nenie msg bagitau baru nak gerak dari Bukit Jalil, mintak tunggu dia & Cheq sekeluarga... Errkk... kebulur ler kalu nak tunggu.. takper, makan skit dulu. kang dorang sampai makan lagi ler... apa susah kan.... takde limit... hahahha

Dah abis satu round, Mala & Syukor sampai.. aku pun start makan 2nd round ler... duk masak2, Nenie, Cheq & Own + puteri2 sampai.. dorang dah tersasar lak dari lokasi utama.. salah masuk exit kat highway terus tercampak ke Putrajaya tuh.. tu pasal agak lambat makan nih... takper lah, janji selamat sampai kan... since tukang masak a.k.a Mala dah sampai, meriah ler periuk 3 in 1 kt meja tuh... yang penting kali nih pergerakan tangan dia terkawal, takde nak masukkan resepi yang pelik2 dah... hahaha... puas aku makan ketam yang selalu aku duk cari2 tuh... puas aku makan ala2 BBQ nih... eh, tak la puas sangat tapi Alhamdulillah ler.. dapat gak makan, bersyukur sangat2... borak2, makan lagi.. masa ni memang teringat sangat kat kengkawan yang selalu jadi companion kalu makan kat TS nih... tapi tu lah, skang yang 3-4 kerat ni jer lah yang tinggal... yang lain2 sumer dah duk jauh2 kan...

Lama gak ler kitaorang kat situ, Mala & Nenie duk ulang alik meja makan ngan meja lauk... abis satu, amik lagi... abis, amik lagi.. yang penting kitaorang tak membazir tau... abis gak... nasib baik ada Syukor gak... hehehhe... dah makan, borak2, makan lagi.. dalam kul 10.30pm baru gerak dari situ.. antara orang2 terakhir yang kuar dari situ dalam keadaan kekenyangan... tu pun sebab Hanna, anak Cheq dah banyak kali lambai kat kitaorang... hahaha... dalam erti kata lain, "bila aunties ni sumer nak balik? Kak Husna pun dah tido tu, Hanna dah ngantuk gak nih!" ...... hehehehe... pepandai aku wat dialog sendiri... so sebelum berangkat, memasing salam2 hari raya ler.. nak jumpa balik pas raya nanti kan... so mintak mahap sesiap ler nih... akhirnya, selesai misi yang dah lama terperap nih... hehehehe.. pas ni kita makan benda lain plak kay!!

Proses menyumbatkan makanan dalam badan... Beria2 Nenie & Syukor makan... hehehe

Cheq & Husna dah kenyang... errkk, kenyang ker korang?

Hanna dah rimas duk kat meja tuh... dah mintak dukung...

Duk amik gambar orang, gmbr sendiri takleh miss gak ler...

Hanna dah kata bubbye, tapi takleh nak balik gak lagi sebab Nenie bawak keta kan... hehehe
Mmg tak mbazir ok, sumer tinggal sisa2 jer keliling meja tuh...

Lerrr... Syukor tak setel lagi ker? Orang tu nak angkat pinggan dah...
.

Friday, September 26, 2008

Confident jerk! ...

Aku dah lama nak letak gambar nih tapi cam tak sempat2 nak transfer dari phone... Aku salute la usaha orang yang tulis banner ni sebab nak bagitau apa yang dia nak, tinggi tu tempat dia gantung.. Enon pun bagitau dia duk pikir camner orang tu panjat batu buatan & gantung setinggi2 nyer... Dia pun lalu gak MRR2 kat exit Tmn Melati tu...


Aku lak duk pikir tersangat lah tinggi keyakinan diri dia sampai tak pedulik la kalu wrong spelling ker hapa kan... janji orang paham maksud tersurat dia.. hahaha... dia confident betul dah "REDY BAYER" tu betul.. hehehehe
.

Thursday, September 25, 2008

Turun 10 sen...


Hari ni rega petrol turun lagi 10 sen lepas genap sebulan 2 hari minyak turun 25 sen... ok lah... takde ler membantu sangat2 but it help a bit lah... thanks to government and to the world price...

kesimpulannya, kita kena ler teruskan amalan berjimat cermat dalam keadaan ekonomi yang tak baper nak stabil nih... sebab belum tentu sumer benda akan turun lepas2 ni....
.

Tuesday, September 23, 2008

Terminal Seafood, anyone?? ...

Aku tadi tetiba cam terasa nak gi Terminal Seafood... rasa cam sangat menarik jer kalu dapat lepak kat sana ngan kengkawan sambil makan2 & minum2 & borak2.... hahahaha... ni ler bahana aku 'mini raya' [biasa ler org pompuan kan?! ;-)] di bulan posa nih.. hehehe... agak terangsang lak sistem perkumuhan aku nak merasa santapan kat sana tuh...

Penganjur? penolong penganjur? amacam? bila boleh on?? hehehehehe

**[updated]**
Penganjur & asst. Penganjur sangat pantas bertindak.. hehehe... dah booking pun.. nnt kita gi makan sesama kay... and make sure kali nih kalau nampak kombinasi lauk2 yang Mala pegang macam pelik, tolong tahan dia daripada datang dekat ngan 3in1 nyer periuk tuh... jadi benda lain lak kang makanan kita tuh... hehehhehehe
.

Monday, September 22, 2008

Kena kopak lagi!...

AArrrrrgggghhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tu ler 1st word yang kuar dari mulut aku tepat kul 6.50pm last Thursday bersamaan ngan 18 Sept 2008... Nak tau naper? masa tu gak ler aku sampai kat keta yang aku tinggalkan cuma untuk 10 minit sebab nak beli makanan kat Pasar Ramadhan yang jarak dalam 60 meter jerk... aku nampak keta aku tak berkunci.... Siotttttt... takkan aku tak kunci pintu? dah konpius jap.. tapi pastu tgk balik kat lubang kunci, sah!! keta aku kena kopak lagi!!!!!!!!

Ada jugak setan2 yang pakai topeng manusia dalam bulan2 posa nih... seperti yang dijangka gak, bagpack aku kat seat belakang dah takde... adduuuiiiii.... ilang lagi... padahal mmg aku tak tinggal mana2 dah bag tu skang... petang tu tinggal sebab konon kejap jer lah nak gi beli juadah berbuka... mmg ngam2 10 minit jer aku kuar... huk! huk! once again, camera aku ilang lagi.. yang aku gantikan dulu sebab ilang gak... aaaarrrrrrrrrrgggggghhhhhhhhh.... dugaan di bulan Ramadhan.... tu satu hal, hard disk aku ada dalam beg tu gak ler bengong!!! tau tak betapa pentingnyer data2 dalam HD tu? yang lain2 organiser book aku, thumbdrives, spec... adduuuiii laa... kena plak aku bawak gi keja kamera ngan HD tuh... yang selama nih memang aku tak bawak gi memana pun... nak jadi citer ari ni ler aku bawak, ari ni ler keta nak kena kopak....

aku park kat Lembah Keramat... to be exact, kat tepi jalan besar Jalan AU5D/1 tu... kat simpang masuk Jalan Wangsa Siaga 1... Damn it lah... tepi jalan yang orang ramai lalulalang & terang benderang... hebat ler 'setan manusia' tu wat keja sampaikan orang agak dia amik barang dari keta sendiri kot... pastu aku try gak ler pusing keliling kawasan tuh... sebab aku agak bebudak situ gak ler yang wat keja jahanam nih... mmg api neraka ler balasan korang yang sentuh n amik beg aku tuh & secara tak langsung rosakkan keyhole keta aku....

Ari tu berbuka aku ilang selera.. Berbuka ngan air segelas, pastu makanan takleh nak masuk dah... mati terus selera aku nih... bab kamera tu, although rugi tapi boleh cari lain bila ada rezki... barang2 dalam HD aku tu nak ganti camner? jgn dorang salah guna dah ler... aku gi antar makanan yang dah beli tu kat umah member.. duk jap tapi tetap takleh nak makan... pastu aku gi balai polis Melawati.. tau ler mmg takde apa hasil pun kalu report tapi aku nak gak... Polis kat sana kata dalam bulan posa nih dah ada beberapa kes pecah keta gak kat jalan yang sama, lokasi yang sama.... maknanyer 'setan' tu mmg ada kat situ selalu ler... tu kira cam port 'rezeki' dorang lah rupanyer... dah tu naper polis tak gi wat intipan kat sana?? nak aku gak yang gi wat ker?

pagi Jumaat, aku on d way nak gi kerja, ada ler sorang pakcik nih call... dia kata jumpa beg aku dalam tong sampah depan kedai dia kat bus stand AU5D tu... aku terus ler gi sana... mmg sah & pasti ni keja bebudak kawasan tu gak... beg tu memang dah kena selongkar luar dalam... dorang amik kamera [yg ni mmg sah2 ler expected kena amik kan?!], charger kamera & HD aku [tapi kabel dorang tinggal, wat sakit ati aku jer tgk kabel without HD].... handsfree phone aku pun dorang kebas... tapi nasib baik gak ler thumbdrives aku dorang tinggal + organiser book + yang lain2 worthless to them... sedih nyer... kamera tu amik lah, HD kasi tinggal ler... mana aku nak jejak dorang nih erk? sedih sangat... memang ler aku tau ni dugaan untuk aku tapi as human being, ati aku tetap ada rasa terkilan tu... pakcik tu siap kata dia pun malu ngan bebudak yg wat keja2 jahanam kat kawasan Lembah Keramat nih...
Takper, aku nak sesajer intip kawasan tu minggu nih... sesajer jer.. teringin nak tgk muka2 'setan' yang aktif cari 'rezeki' ngan amik barang2 orang nih... tak berkat ler idup korang tu sumer... Doakan aku dapat jejak dorang nih...
.

Wednesday, September 17, 2008

Buka puasa...

Semalam Enon call, sajer2 jer lah.. cam dah lama tak jumpa kan... borak2, kuar ler pasal citer nak ajak buka sama... tup2 ntah camner nama McD lak kuar... pahal bukan dia baca pun blog aku nih.... very good lah.. wave lenght cam sama jerk... ker kitaorang cam boleh wat telepathy? hehehehe... aku on jer... Ajak Nenie, dia cam nak makan bubur kat AU4 tuh.. pun ok gak... aku bab makan2 ni no hal.. jangan bagi aku udang ngan durian jerk.. yang lain so far boleh masuk je tekak aku nih...

So tengahari tadi dah wat plan, kita gi bubur.. pastu baru gi McD, kalu larat nak sumbat lagi ler.. bak kata Nenie, McD kan 24 hours... sahur pun boleh.. hahaha.. iyo lah tu.. aku sahur makan 5 min jer, cukup syarat... takde nyer aku nak gi McD tu ngan mata aku separa bukak tuh... tapi bak kata orang, kita hanya merancang kan.. Bubur tak bukak ler plak sepanjang bulan posa nih.. secara automatik menu berbuka untuk hari nih ialah McDonalds... hahahahaha....

Jumpa ler kitaorang kat McD Petronas Tmn Melati tuh... agak ramai orang tapi dorang [Enon & Nenie] berjaya gak dapat seats.. aku datang kendian... sebab dah salah McD ler.. aku pi yang kat Shell Ulu Kelang tuh... salah info ler plak... so dorang dua nih terpaksa ler tunggu aku sampai baru sumbat burger dalam mulut... alah, macam citer seniman bujang lapok tuh... selagi sorang tak sampai, yang lain pun takleh mencekik... hahaha... i love u lah my friends...

Makan, makan gak.. amik gambar tetap tak lupa... hehehe

tu jer lah nak citer, dapat gak makan apa yang dihajati.. kelakar tul.. macam la sedap sangat kan.. heheh.. tapi Alhamdulillah, kenyang! surau pun dekat kan... sumer lengkap ler.. siap wat member lagi ngan manager branch tuh... dah tu, dia mesra rakyat sangat... kitaorang ok jer....

Mekasih ler kengkawan yer sebab temankan buka posa untuk ari nih... ari tu dah dapat Tenpayakki.... esok lusa apa lak menu kita yer?? mmmmmm...
.

Welcome to d world, baby Danisha...

Salam... Selamat menyambut Nuzul Quran.. untuk orang2 Selangor, cuti sakan noo... hehehe...

Pagi ni cam biasa, aku masuk ofis... gi morning meeting.. pastu check phone ada msg.. good news, member aku dah beranak... bertambah ler 'anak buah' aku tahun nih.. errr... duit raya kena tambah gak ler gamaknyer erk? camni aku pun nak kena beranak gak lerrr.... hehehehe... memandangkan aku keja, so pas keja kang ler baru leh gi tgk newborn baby tuh...

tapi sebabkan ada teknologi skang kan, aku dah dapat ler MMS dari mama baby tuh... fresh picture ler - Maria Danisha Hakim... tembam nyer.. dan sangat berat ok, 3.95 kg... boleh beranak normal lak tuh... takper, janji sihat kan... lagi lah aku tak sabar nak gi tengok....

Gambar baby Danisha umur 2 jam...

Kesimpulannya, aku dapat ler jumpa Baby Danisha ni.. tapi tak lama ler sebab nurse nak bagi dia susu & nak check itu ini... takper lah, cam ler pas2 ni takleh jumpa kan...

Tambah sorang lagi sibling bebudak nih... ;-)
.

Tuesday, September 16, 2008

Terliur ler plak...

Ahak.. ahak.. dah macam zaman bebudak dulu plak... bukan apa, last week aku ada jumpa client kat Bangsar... tepi McD tu.. so since ramai sangat orang kat dalam butik dia, aku lepak ler tepi McD tu.. boleh lak aku tetiba rasa cam dah lama giler tak makan McD nih? tetiba rasa sedap giler lak.. hehehehe... kalu dulu zaman bebudak ok ler kan. tengok apa jenis makanan pun terliur.... ni dah lebih suku abad pun ada rasa camtu gak tengah2 bulan posa nih? hahahaha... aku penat kot masa tuh...

Pastu time balik, aku naik LRT [boleh dikatakan main transport aku skang]... ada lak gambar menu McD kat belah dalam train.. boleh beli iklan dalam ni plak... time tu cam rasa nak bukak posa kat McD jerk.. kah kah kah... giler ler.. aku kelakar sebab dah lama aku tak rasa cam terliur tgk foods masa tengah2 posa nih.... sah, mmg aku penat time tuh.... hehehehe...

errr... sapa nak teman aku berbuka ngan McD erk?
.

Sunday, September 14, 2008

Ketuk-ketuk Ramadhan & Syawal...

Semenjak dua menjak aku takde connection sendiri nih, banyak betul aku utang citer kat sini.. hehehe... rugi ler... tak meriah dah blog aku nih... eh, tapi before that, aku baru perasan aku tak wish Selamat Berpuasa pun kat sini... ish ish ish... ketinggalan betul ler blog kesayangan aku nih skang.... sian tul....

Ok.. 2 bulan lepas aku ada janji nak citer mana aku ilang 3 hari dalam bulan 7 tuh... aku ikut member aku gi Sg. Besar... kat belah Sekinchan tuh... dia ada keja skit kat sana & aku cam ala2 bercuti ler... takde wat apa pun melainkan tolong drive keta n lepak meneman kat sana... hehehe... sungguh indah idup kalu bleh wat selalu camtu kan? hehehehe.... memang dasar pemalas ler nih...

Konsep memasak tepi sawah... hehehe

Tak penah aku tau kat sana rupanya ada resort tepi laut... D'Muara Dorani Bayu Resort ...... agak menarik gak ler sebab tempat tu cam jauh ke dalam.... Member aku ada shoot untuk program bulan posa nih, dah start tunjuk pun kat RTM 1 skang, "Ketuk-ketuk Ramadhan".... ni rancangan memasak between Sheila Rusly ngan selebriti2 Malaysia... since dorang nak shoot untuk program raya sekali kat sana, alang2 untuk yang ramadhan ni member aku nyer location pun kat sana gak ler.... sekali harung kan.... so aku sebagai pemerhati nih, duk tengok jer lah dorang shoot itu ini... seronok gak ler... juz that bila dah on air nih aku takde chance nak tgk sangat sebab timing dia hari2 kul 2.30pm... weekends boleh ler tgk... weekdays kalu aku dapat tgk makna nyer aku tak gi keja ler... kan? hehehehe... Yang raya nyer tu nama rancangan tukar jadi "Ketuk-ketuk Syawal"... bila siaran aku taktau... kena tanya orang RTM..... yang ni artis ngan wartawan berlakon sambil masak2....
Duk dengar director-Mr. Jinggo nyer explaination...

Antara yang terlibat ngan "Ketuk-ketuk Syawal"... ada pelakon, ada wartawan, ada pelakon lagi...

kitaorang kat sana 3 hari 2 malam... dah setel sumer, apa lagi.. balik KL ler... ada ler 2 hours driving... kat situ banyak orang keluarkan kerepek2 nih... murah & sedap.. tapi kalu nak gi sana semata2 nak beli kerepek, sama jer lah kos.... tu jer lah aku nak citer sebenarnya... utang giler lama citer nih.... hehehehe

.

Thursday, September 11, 2008

Kes curi keta!...

Ai yai yai... Skang musim orang curik keta Honda CRV ler... last week aku baca paper kes selebriti laser 'amboi' 'amboi' 'amboi' ilang keta CRV dalam kawasan umah dia... berpagar satu hal lah.. tapi kawasan umah dia kat ukay perdana tu ada guard siang malam... pun boleh hilang... aduss... pastu semalam aku baca paper gak, satu lagi keta CRV ilang, make-up artist punya lak... yang ni pun dalam kawasan umah berpagar gak.... tu yang kuar paper sebab orang kenal.. yang ilang tapi tak kuar publisiti? ish.. ish

bukan apa, memang ler aku takyah risau sebab aku bukannya ada CRV pun.. dalam angan2 jerk CRV aku nih... tapi aku tak puas ati camner dorang still boleh bawak kuar keta tu dari kawasan dalam umah... lagi satu, CRV ni senang sangat ker nak kopak? apa kes ngan security CRV nih erk?

aku cukup berkenan ngan CRV yang latest ni... smart... aku penah wat post pasal tu gak kan... hehehe.. tapi kalu senang sangat nak kena kopak, aiyooo.... kena tukar keta idaman ler... hehehe...
.

Tuesday, September 09, 2008

Weeehhhoooooo...

Mak oii... giler lama aku tak hapdet blog nih... adduuuhhhh... susah bangat bila takde access internet kat umah nih... ilham untuk hapdet blog memang time aku kat umah jerk.. kat tempat lain cam tawar hambar jer idea dalam kepala nih.. padahal banyak citer nih...

aku agak bz skang.. alhamdulillah dah dapat keja tapi tu lah... doakan aku dapat adapt ngan work environment yang baru nih... keja biasa2 jer pun.. syukur lah kan.. at least ada gak income masuk...

aku akan hapdet lagi.. tapi kena tungguuuu... nak kena cari time yang agak sesuai... daaaa!!
.