Wednesday, February 24, 2010

Wan Asyraf Bin Mohd Ariff...

Haaa... mari kita sambung cerita... mcm biasa lah cita2 aku besar nak tulis itu ini, tapi bila dah pegang keyboard ni cam blank lak... apa kes?? takper lah, hopefully skit2 nnt idea mari lah.. hehehe...

Aku sebenarnya overdue time tu... expected date 2 Oct 2009, tapi takde tanda2 nak beranak langsung... aku bleh kuar g jalan2 lagi tu, juz aku tak drive dah sebab dilarang sama skali oleh ayah & hubby aku.. sangat bosan ok sebab nak g memana kena harapkan orang... lemas! huhuhu... So doc kata kalu seminggu pas expected date tak beranak lagi, bleh trus gi spital.. takyah tunggu tanda baru nak gi.. aku pun dengan taat nyer menurut arahan doc la kan... 9hb oct aku gi lah spital Selayang, sebab nak beranak dekat ngan umah... dari spital tuh aku bleh nampak bumbung umah aku... dekat lah kan... ;-) ... ramai la plak orang nak beranak time tuh, wad penuh.. kena la tunggu kat bilik bersalin nyer lobby... bosan nyer, dah ler sakit pinggang nih... petang baru aku dapat masuk wad... doc kata next day lah baru induce.. aku ok kan jer.. kang melawan kata derhaka lak kan... hahaha...

pendekkan citer, sebelum induce bukak 1cm jer.. pas 12 jam induce baru bukak 3cm.. laaa... anak aku taknak kuar lagi agak nyer walaupun contraction dah ada.... dalam kul 12 malam dorang kata nak bawak aku masuk labour room sebab dah bukak 4cm, konon nyer kejap jer pastu blh trus sampai bukaan yg sepatut nyer lah... ikut jer.. lepak ler dalam labour room, check lagi kata dah 5cm.. trus doc pecahkan ketuban.... aku rasa cam duk dalam bath tub pun yer gak.. basah jer... pastu dah start sakit... sakit contraction yg makin kuat dan kuat... duk la kat dalam tu sampai ke subuh... duk tang 5cm gak... sakit sangat dah... kul 9am 11hb tu dorang wat keputusan nak operate jer sebab takde tanda nak bukak dah.... nak kena tggu turn lagi, kul 12 lebih tghari baru lah aku dapat masuk OT.... pastu tak sedar apa dah.. aku sedar kena kejut sebelum dorang tolak masuk wad... aku mmg tak dapat tgk baby aku right after dorang kuarkan dari perut nih... rugi gak tapi nak wat camner kan.. tu bahagian aku..

dah sampai wad mmg mamai ler sebab effect bius tu ada lagi... nak gerak banyak pun takleh sebab takut luka lak tempat bedah tuh... tp dapat ler bukak mata tgk baby aku kat sebelah... siap tanya ngan mak aku lagi cukup tak jari kaki tangan sumer.. dengar jer mak aku kata berat baby 3.75kg, cam tak bangun trus duduk pun yer gak.. beratnyer.... apa aku makan erk? Laaa... lagi mau tanya, time raya mencekik tak ingat punya... hahahaha... dengan payah nyer aku menyusukan anak aku wat julung2 kali nyer dalam keadaan baring... mak aku ler kena pegang nak bagi betul posisi dia.... nasib baik baby aku takde masalah latching.. nasib baik gak susu aku kuar lancar... masa tu dalam kepala aku cam caya tak caya jer.. aku dah jadi mak orang... ish ish... Alhamdulillah, anak aku cukup sifat & sangat cerah.... Rambut ada la skit, tak lah licin betul kepala tuh... mmmm.. aku dah boleh kepit anak sendiri lah skang... :-)

Apa lagi aku nak citer erk? nnt kalu ada idea datang aku update lagi lah... tgk dulu gambar2 yang ada skit nih....


Tiga beradik ni datang hospital 2nd day Asyraf tgk dunia.. seronok tu jumpa 'adik' bongsu dorang..... masing2 nak dukung baby nih...



Asyraf cuba nak lepaskan tangan dia dari kena bedung dalam kain tuh... skit2 dia kuarkan tangan comel dia... hehehe



Ahhhh... berjaya jugak kuarkan tangan dia....terus tidur sideway ngan begitu lena skali.. :-)

Tuesday, February 23, 2010

4 bulan dah...

Pejam Celik, pejam celik.. dah 4 bulan rupa nya aku tukar status jadi mak budak... Dah 4 bulan aku duk membesarkan anak aku... Cepat jer masa ni kan... Rasa cam baru jer beranak, sakit operate pun ada lagi nih... betul, tak tipu... aku terpaksa wat C-sec sebab pintu kuar baby tak cukup luas bukak dia... huhuhu.. tapi merasa lah sakit dekat 12 jam dalam labour room, last2 ke OT jugak aku nih... tapi takper lah, janji semuanyer semua selamat time tuh... aku kena bius abis, bukan separuh cam selalu org wat C-sec tu sebab bius separuh tu tak jalan daa.... aku blh rasa doc tu duk cucuk2 perut aku utk wat tanda sebelum potong 'tingkap' nak baby aku kuar... so miss gak ler nak tgk camner rupa pertama baby baru kuar dari kandungan aku nih.... Sedar2 jer aku dah ada kat wad, mak aku kat sebelah tgh dukung baby aku yg mmg dah lapar nak menyusu.... Insyaallah, next try boleh tgk kot... ;-)

Aku letak jer dulu gambar anak aku masa 1st day dia menjengah dunia, ngan berat dia time lahir tu 3.75kg... agaknyer sebab tu yg takleh kuar normal kot, aku nyer rangka kecik...agak nyer lah... xper, nanti kita sambung lagi citer k... ;-)

Ni lah buah hati aku, Wan Asyraf Bin Mohd Ariff.... Kenapa ada Wan kat depan nama dia? Sebab Tok Ayah Asyraf kata boleh letak surname tu walaupun yang Wan nyer mama Asyraf.... Kenapa pendek sangat nama dia? Papa dia kata senang dah besar nanti nak isi form takyah tulis panjang2 sangat nama tu.... Lagipun nama ni ada makna - Yang Mulia, bukan sesaja jer letak... :-D
aku akan teruskan citer pasal buah hati pengarang jantung aku ni in next post... Daa!!

Wednesday, February 17, 2010

Haa Haa Hee Hee Huu Huu...

Laaa.... apa kebenda lah tajuk posting aku nih? Tah, cita2 besar nih, nak active balik updating blog tapi nang ado!! Tinggal impian jer lah... Time idea mencurah2, laptop takde kat tangan.. bila dah ada depan laptop - BLANK!! gilos ker apa aku nih? hahahaha

Tapi hari ni aku sajer nak posting gak.. walaupun carca marba topik dia... hari ni aku bersemangat gi keja.. sebab nyer, traffic sangat lah lancar sampaikan aku rasa kaki kanan aku pun konpius naper tak tekan brake langsung pagi nih? hehehe... kalau lah macam ni kelancaran traffic tiap2 hari sangat lah indah perjalanan pegi balik keja aku... sekali lagi, hanya impian jer lah... next week sekolah dah bukak, orang ramai dah balik KL, back to normal lah jawab nyer... huhuhu...

Tu jer lah wat masa ni.. aku cuba kuatkan semangat untuk update lagi k.... amin!!