Monday, August 22, 2011

Kad Raya oh Kad Raya...

Salam... tetiba datang idea nak mengarang kat sini lak ari ni... dah 22 hari berpuasa, aku ada la beberapa hari tinggal.. nak wat camner, wanita kan.. ingat aku suka tak posa nih, penat woo nak ganti.... kann??

aku dengar radio ari tu, ada wat topik kad raya... tetiba jer aku teringat & sedar dah lama sangat2 aku tak dapat kad raya... duit raya lagi lah... ;-) skang duk kira duit raya anak jer.. hehehe... back to the main subject, aku dah lupa bila last aku dapat kad raya dari kawan2... mmmm... ingat balik zaman sekolah dulu, tiap2 hari kira ok brapa kad raya dapat.. sebab hari2 kengkawan kelas tanya, "ko dapat dah kad raya?" ... sapa dapat paling banyak kira famous lah masa tuh... :-) budak2... hehehe...


tiap2 tahun dapat minimum 50 keping [dalam erti kata lain nak bagitau la aku femes!! hahaha]... pastu bila dah masuk tahun ke-2, 3 dah taktau nak wat apa ngan kad2 tu.. nak buang sayang, x buang semak!! hehehe... dalam2 byk2 tu ada ler terselit kad yang ada muzik... tu kira hebat tahap dewa la sapa dapat...  tapi nak wat camner, tu banyak tahun yang lalu... skang semua tinggal kenangan... eh, mana semua kad raya tu erk? lupa dah mana letak.... tp honestly, aku pun dah lama giler tak beli kad raya... skang wish semua guna jari jer... guna muka buku pun yer gak.... jimat gak kot... last aku antar kad raya dulu setem 20 sen jer, skang aku baca paper ari tu dah 50 sen.. hebat ok.. hehehe...

tahun ni ada ker orang nak antar kad raya kat aku erk? hehehehe

Thursday, August 11, 2011

Berhabuk! ...

Hahahaha... giler lama lah aku tinggalkan blog ni without any postings... bukan x masuk langsung blog ni, hari2 masuk tapi malas nak wat posting... hari2 masuk sebab nak masuk blog2 orang lain yg kat tepi kanan nih.. hehehe... malas lah nak wat karangan.. tapi ingat nak start balik lah... tgk blog orang lain meriah jer... kan??




kasi sapu habuk2 dalam blog ni dulu kay! hehehe

Thursday, April 21, 2011

Hilang...

Perghh... terkezut kejap minggu lepas... tetiba bila aku type url blog ni, boleh kuar notification blog dah kena removed... motiff?????? sapa remove? tuan tanah ni idup lagi ok.. ker email aku dh kena hack? bangang ler...
so ari ni aku try balik bukak blog ni, Alhamdulillah, dah ada balik... welcome back my blog... :-)

Thursday, December 02, 2010

Stucked!! ...

Meriah jerk tgk blog orang lain... tahun ni tahun malas aku ler.. nak update jer, ada halangan.. nak update jer, ngantuk... nak update jer, malas.. hahahaha..... so aku amik kesimpulan yg paling senang, MALAS... walaupun byk citer nak share.... :-)

Memandangkan aku sedikit free ari ni.. wat2 free jer, keja bertimbun nih... aku nak citer apa jadi last week.. Rabu lepas aku kena masuk keja kul 8 pagi.. so sampai ngam2 kat parking 7.55am... dengan penuh bersemangat nyer aku kejar lift yang masa tu ada satu jer terbukak [konpius jap, naper aku nak kejar lif walhal lif tu mmg duk situ dendiam, tak gi memana pun...]. dalam tu ada 5 orang lagi, colleagues aku ada 3 orang + 2 orang lagi opis lain... lancar jer perjalanan naik lif tu, tup2 sampai kat tingkat 11 lif tu cam jerking... tergamam jap.. pastu terus tak gerak dah... dalam 10 saat kuar ler announcement, "Lift ini mengalami sedikit masalah, sila terkan butang intercom untuk bantuan." kuang! kuang! kuang! cari ler kitaorang butang intercom, yang ada butang bell jer.. ok lah tuh... tekan ler.. dah kuar bunyi bell cam loceng balik sekolah tuh... duk kejap pastu dengar ler orang ketuk2 pintu lif dari luar... tanya ada orang ker tak kat dalam... harus lah jawab ada kan... pastu intercom lak bunyik tanya ada orang ker tak, brapa orang dalam tu... aik?? apa guna cctv dalam ni kalu ko perlu tanya soklan camtu kt kitaorang dalam nih? mmmm... ker hiasan semata-mata? jeng jeng jeng.....

suara dalam intercom kata tunggu bantuan sampai.. tunggu2 dalam 10 minit takde apa2 lagi.. aku dah bersila dalam lift tu, colleagues aku yg lagi 3 orang tu pun dah duduk.. minah 2 orang lagi tu jer kekal duk berdiri lagi.. lantak ler, korang tak penat, berdiri jer lah ... aku siap bukak breakfast yang aku beli kat gerai belakang lagi.. cipta sejarah hari tu, breakfast dlm lif.... siap minum teh ais lagi.. dah abis makan sumer, kuar lagi sora dari intercom tu, mntk kitaorang jauhkan diri daripada pintu... ikut jer lah.. dah rasa stuffy dalam tuh.. satu jer lega, lampu still on.. kalu padam, aiyoo... lelap gak aku kat dalam tuh... :-) tunggu lagi, tak jugak bukak2 pintu nih... 7 minit pastu baru bukak, tu pun kejap jer... aku nampak kaki orang jer.. kitaorang stuck tengah2 antara 2 floor... kiranyer lif tu separuh kat tingkat 11, separuh lagi kat tingkat 12... masa tu mcm2 dah dalam kepala nih.. teringat citer dalam paper pasal lif apartment terhempas la, teringat citer2 yang ada scenes lif jatuh la... mcm2... mmbr aku plak blh tanya penah tgk citer devil tak? aku tak penah tgk tapi tahu lah citer tu pasal dalam lift... waaaa!!! masa tu gak ler kuar muka anak aku jer... jangan la lif ni jatuh... takut!!!!

Masuk 30minit kedua dah lemah skit.. rasa stuffy dah duk dalam lift nih... lama nyer... duk bersila jer lah dalam tuh... tunggu dan terus menunggu.... genap sejam duk dalam lift tu baru pintu terbukak... mcm2 bunyi kat luar tu sebelum dorang bukak pintu nih... rupanyer dorang tarik manual nak bagi pintu lif sama ngan floor nyer pintu.. ahhhh.. nikmat nyer udara luar nih... abang2 bomba yang bukak pintu lif nih.. ada 3 orang.... aku tgk jam, kul 9am kitaorang dapat kuar dari dalam tuh... badan dah menggigil.. ntah naper, kurang udara kot.... aaahhhhh... trauma kejap nak naik lift... masuk opis, lepak sat sambil tenangkan pikiran.. orang kata muka aku dah pucat... kurang O2 lah.... Alhamdulillah.. xde benda2 buruk yg jadi... tp mmg.. seharian tu aku xnak naik lift dah... sanggup aku menapak turun time balik tuh guna tangga.... :-) ... satu pengalaman yang takleh nak lupa dah... 

Wednesday, August 04, 2010

Apa Kata Join jer....

Korang, dah dekat nak raya ni jom aa wat duit lebih... duit nak beli baju baru, cadar baru, langsir baru, kerusi baru, semua baru lah.... apa kata klik jer kat sini, Insyaallah berjaya benda nih... belum cuba belum tau....
Tak banyak sangat pun modal dia.. dah balik modal kalu rasa cam dah malas nak teruskan, bleh stop jer.. takde apa2 paksaan pun.... Try la dulu.... :-)

Thursday, July 29, 2010

Aku Terkedu Jap...

Benda ni colleague aku yang share... Nak start kot mana erk? mmmmm.... Ok la, aku start dari sini lah kan, takkan nak start dari bawah plak.... hahahaha

Nak dijadikan citer la, pada satu purnama, mmbr aku ni gi la beli buku2 bacaan untuk anak dia.. biasa lah, nak terapkan konsep mari membaca kt bebudak kan... dia pun dengan kondifen nyer beli buku2 kat satu kedai ni sebab murah tu.. RM1 untuk sebuah buku.... takde lah dia nak belek2 sebab cam standard ler buku budak2 kan... isi kandungan sure lebih kurang sama jerk.... buku ABC jer kot....

Yang wat dia cam terkedu kejap bila anak dia dah belek2 buku tu, baca la budak tu A utk ayam, B utk Bahu, C utk cacat ...... Cacat? motif guna yang ni? punya byk perkataan lain yg start ngan huruf C, cacat yg dorang pilih... konon nak lain dari yang lain kot.... sabar, tu bukan yang klimaks nyer masalah.... ada lagi hebat dari 'Cacat' ni.... sabar yer.... sabar... sabar... budak2 membaca memang slow skit... hahahahaha


Sampai ler huruf terakhir dalam buku tuh.... huruf Z... biasa nyer kalu huruf Z ni mesti kita dah terbayang Z utk Zebra, utk Zoo ker... Zirafah ker... kan? Tapi pengarang buku ni sangat la kreatif & 'bijaksana' idea nyer.... Cuba la korang teka Z dalam buku ni untk apa? Teka laaaaaaa.......

Kuang Kuang Kuang..... nak tau apa? sila rujuk pada gambar di bawah.....


Z untuk ....... wakakakaka!!

Boleeehhh??????? Lu pikir la sendiri.................... Aku terbayang2 klu cikgu kat sekolah tadika duk ajar students dia guna buku nih... "Murid2, Z untuk apa?" "Z UNTUK ZAKAR, CIKGU!!!!!" wakakakaka.... dah satu keja lak bebudak ni nak explore zakar kengkawan laki kang.... hehehehehehehehe

Tuesday, July 27, 2010

Hebats Kan? ...

Cuba korang tgk gmbr ni? aku ingat driver keta ni byk sangat tgk movies la... so dia rasa cam best jer kalu bawak keta turun ikut tangga instead of ikut jalan yg sepatutnya... hehehehehehe.... keta mahal lak tuh... credit: thumbnails.thestar

Friday, July 23, 2010

Xleh tahan godaan...

Tiap2 petang TV kat umah aku akan terpasang siaran "The Biggest Loser Australia"... Hehehehe... mak aku layan program ni... saja2 tgk kan... so satu ari tu adalah satu challenge dorang kena tahan godaan makanan.. tgk sapa yg blh kawal nafsu n sapa x.... ada sorang participant tu sudah telan 2 cokelat MARS sekaligus sbb nak menang imuniti konon nyer.... aku yg tgk ni pun blh tergoda gak.. apa kes?? dorang makan fries aku cam ok jer, minum milk shake aku ok lagi.. tp tang makan cokelat tu tetiba aku rasa cam nak sangat MARS bar tuh... adui laa... rosak rosak.....

hasil nyer, the next day time lunch hour aku gi kedai yg terdekat ngan opis aku n beli MARS... nikmat jer rasa... hehehehehehehe.... sedap lah... nak? beli lah.. :-)

Wednesday, July 21, 2010

Perlu Ker ?? ...

Papehal aku nak gelak dulu... Sebenarnya gelak campur skali ngan geram tapi gelak lebih lah dari geram tuh... HAHAHAHAHAHAHAHAHA.....

Ok dah.. dah abis gelak.... Ni nak citerapa jadi masa aku balik umah semalam... dalam perjalanan ler nih.... mmg dah sedia maklum kan KL ni kalu dalam kul 6pm mmg konpem jem, nak2 plak aku opis aku ni mmg kat tengah2 bandaraya bercahaya ni kan... Nak plak hujan lebat petang semalam, takleh nak cakap ler atas jalan sumer keta mmg slow d mlow lah... Alang2 dah jem giler, aku ikut ler jalan alternatif semalam, konon nak masuk DUKE kat Setapak tu... masa kat roundabout Jln Pahang, aku duk kat lorong tengah... ada ler satu keta kat lorong paling kiri nak mencelah depan aku.. ok lah, aku terpaksa bagi la sebab dia mmg dah masuk lorong walaupun aku ada kat situ... dalam masa yg sama lorong kanan aku free, aku pun masuk ler kanan sebab malas nak himpit ngan keta tu... Laaa.... dia pun nak terus potong kanan gak.. tak pedulik dah ada keta ker xde... Sikit angin ler aku kan... Agak2 ler kot nak mencelah pun, dah masuk satu lorong tu man man ler dulu sblm nak mencelah lagi.... aku pun tekan ler hon sebab xnak dia langgar keta kan.... masa tu tgh berenti gak, aku pandang ler keta biadap tuh..... yang driver dia xde apa pun, pompuan yg duk sebelah dia yang lebih2 kecoh... tengok aku sambil angkat middle finger.... bukan sekali dia angkat, ada ler 3, 4 kali angkat sebab tgk aku takde reaction kat dia... aku nak wat apa? aku gelak jer kot tgk gelagat pompuan tuh.... over la lu minah!!! ingat elok sangat ler angkat jari tengah tuh? Hampeh tol...

Masa tu hujan lebat so x nampak clear sangat muka dorang tu.. aku ingat laki bini kot... tp yg aku nampak pompuan tu pakai tudung light purple ngan baju kurung purple gak sebab nampak ler lengan baju dia masa dia angkat jari tuh kan.... bukak jer lah tudung tu kak oii.... wat penat jer pakai klu perangai cam orang takde akai... dorang naik keta PERSONA SE kaler merah... plate no WSA 4937... sesapa yang kenal tuan punya keta ni, harap maklum... pakaian pompuan yang naik keta ni tak melambangkan keperibadian ok... aku bukan geram sangat2 pun, tp geram skit sebab bukan dia yg drive tp dia yang over terlebih ok.... bodoh piang betul....

Tuesday, July 20, 2010

Padan Muka...

Ni nak citer hal pagi tadi.... Adalah barang2 opis aku dalam keta so sebelum parking keta kt tempat yg sepatutnya, aku dropkan ler barang2 tu kat lobby opis... pastu siap park & naik opis nak amik troli kan.. byk tuh kalu nak carry.... kuar jer dari lif, dengan senang ati aku tolak troli g lobby tu lah.... tetiba ada sorang lady guard ni panggil... Dia kata kalu nak unload barang kena guna pintu belakang, takleh kat depan nih... aku pun dengan sopan santun bagitau ler nak amik barang kat tepi ni jer, since dah wat turun tadi kan... dia tetap ngan pendirian dia kena amik barang kat belakang.... nak amik kat blkg camner klu brg aku dah ada kat depan tuh? nak aku angkat g pintu blakang baru blh guna troli ka? ada dekat seminit bertekak sebab dia kat belakang, tak tgk pun mana sebenarnya brg2 aku kat mana... last2 aku panggil dia, suh dia tolong aku angkat since dah kena tinggal troli kan.. dia ngan muka blur datang, pastu aku biarkan ler dia angkat kotak yg paling berat compared ngan satu beg yang agak ringan skit.. muuaaahhhaaa hahahahahahaha... muka dia mmg blur siot.. cam terpinga2 sebab kena angkat barang... kan, sapa suh bising.... pastu baru dia diam....

pas dah antar barang2 naik atas, aku turun balik sejam pastu nak g beli air kat kedai bawah... lady guard tu ada kat post dia, betul2 depan kedai tuh... kali ni dia manis skit ler, senyum & mntk maaf sebab bising kat aku tadi... dia taktau brg2 dah ada kat situ pun... hahahahaha... kan dah tak pasal2 kena wat kerahan tenaga kejap tadi....