Friday, May 30, 2008

Jalan-jalan cari umah pengantin! - part 2

Sambung balik kisah kitaorang kat Utara nih, pagi Ahad bangun jerk terus rasa lapar.. nak wat camner, memang hobi aku makan.. nasib baik gak dapat member2 yang memang kuat melantak gak [walaupun ada orang tu nak diet, tapi makan tetap ok.. terkawal skit skang.. hehehe]... pas mandi, kuar ler gi kedai depan hotel... walaupun dapat complimentary breaksfat, tak pandang dah.. hehehe... pas makan, sempat gak pusing2 kat Street Market yang ada kat seberang jalan tu.. cam menarik.. memang pun, banyak barang2 yang dorang jual tu sumer handmade, own made.. pendek kata banyak yg dorang wat sendiri ler... so payah skit nak carik kat Street Market lain... nasib baik ler poket nih agak kering, kalu tak berat ler bonet keta nak balik KL kang.. hehehe

walau panas sekali pun, bergambar tetap takleh tinggal ok!

Dah agak2 kul 11am, kitaorang balik bilik & bersiap nak gi umah G-Han, sememangnyer tujuan utama kita datang Utara ni kan... check-out sumer, gerak ler tinggalkan Penang... ntah bila lah plak nak datang lagi erk? hehehe... kuar kat exit Bukit Mertajam, teruskan perjalanan gi Mahang berpandukan peta kat kad kawin tuh... ok ler... dalam sejam setengah gak perjalanan... hujan lebat plak tu... bawak slow & steady... akhirnya, nampak jugak signboard Mahang + tag nama pengantin kat bawah tuh... kira berjaya ler kitaorang mencari arah tujuan nih... elok masuk jerk dalam kampung tuh, jem la plak... bukan apa, kat pintu masuk kampung tu ada satu lagi wedding... pastu ngan jalan yang kiri kanan dah ada orang parking, boleh muat sebuah keta jer lah satu masa kat tengah jalan tuh... bila dah bertembung, dua2 arah takleh gerak.. hehehe... jauh kitaorang datang, kat dalam kampung ni gak terlekat ngan jem... ada ler dekat 15 minit kat situ... ingat kalu aku kuat memang aku angkat jer keta2 nih...

Muka2 bangga sebab jumpa umah pengantin! hehehe


Mak aihh... ni sumer keta nak gi umah G-Han ker?? Jem bangat nih... 15 minit lekat ok...

Sampai gak kitaorang kat umah G-Han... dah siap salam ngan kakak dia, apa tunggu lagi? SERBU masuk bilik pengantin ler... Azlina & Zully dah ada kat sana... sedondon lagi... dah jadi bini orang kawan aku yang sorang nih... G-Han duk tengah make-up.. yang kitaorang datang memang havoc kan bilik dia tuh... too bad ler kan... dah datang jauh2 nih kena ler kuarkan segala tenaga dalaman keceriaan kitaorang nih... hahahaha... bergambar memang tak lepas ler.. nak2 si Azlina tuh... dalam duk sibuk bercerita itu ini, nampak jer lens kamera tuju kat dia, boleh pause untuk senyum & sambung balik citer dia... hahahah... memang sempoi betul... gua respek lu lah! hehehe.... dah abis G-Han makeup apa lagi, sesi posing beramai2 ler... sapa suh ada kamera kan... apa guna nya kalu tak ditekan butang snap tuh... abis kitaorang, kitaorang lagi... hahahha... sambil tunggu pengantin lelaki sampai, pengantin pompuan memang sibuk.. bukan nyer reti nak duk diam2 kat kerusi pengantin tuh... ada jer benda dibuat nyer.. pengantin paling aktif aku penah tengok... dah penat tengok G-Han wat itu ini, turun makan dulu lah... lapar beb! peruut aku nih memang ada alarm, cukup masa jerk bunyik mintak isi... hehehe... Alhamdulillah! Kenyang... suasana kampung memang menarik. ngan penanggah nyer macam2 pesen.. terhibur betul lah....

Naik atas, sambut Ashrul... tengok dorang amik gambar... dah bosan tengok, kitaorang plak yang masuk sekali dalam gambar tuh.. nak wat camner, kitaorang memang pantang tengok lens camera tu tuju kat kitaorang... cepat jerk kuar senyum tuh... dah abis sumer, time pengantin plak nak makan, turun gak ler.. temankan Azlina & Zuly makan.. sian dorang, dari pagi tak makan... takper, berkat mengiring pengantin kan... borak2 lagi.... kalu nak ikut borak memang tak abis citer... tapi bila tengok jam dah macam nak masuk petang yang amat sangat, terpaksa ler mintak diri.. kang kul baper lak sampai KL kang... so beransur ler... kalu nak tengok gambar2 lain, boleh ler jenguk kat blog dak Enon... nanti aku citer kat posting lain lak apa jadi masa kitaorang on d way balik KL... sangat mencabar minda ok...

Sebelum pengantin rasmikan katil nih, baik kitaorang pose dulu kan...


xtvt wajib bila berjumpa kengkawan, amik gambar... tu benda pertama kitaorang
wat masa sampai kat bilik G-Han...



'Camerawoman' imported from KL tengah duk cari port baik punya untuk
snapshot gambar G-Han... Sanggup masuk celah2 yang sempit tuh...



"Err... aku dah siap ni, mana plak cik abang aku ni? Takkan sesat kot?"


Amik gambar lagi.. Sesambil nak tunggu Ashrul sampai kan...
Adik, Wan, Enon, Nenie, G-Han, Zuly & Azlina



Satu shot lagi sebelum Ashrul sampai... Itu jer xtvt yang kitaorang bleh wat pun..
takkan nak main basikal lak kat situ... hehehe



Yea! Yea! dapat makan nasi minyak... lapar bangat seh tapi masih tetap maintain senyum ok...


Pengantin dah sampai.. jemput2 masuk umah... Sila, sila...


Naper aku rasa yang tukang payung belah kiri ni cam over senyum
& pose dari pengantin erk? musykil kejap... hahahaha


Kitaorang dah kata, jangan duk hala lens kamera tu.. kan dah automatik pose manja... hehehehe


Nak jugak Azlina mencelah kat sebelah tuh... pantang nampak kamera jugak rupa nyer...


Pasangan pengantin yang ceria... Moga kekal hingga akhir hayat!


Sila abaikan yang bertudung itu, fokus pada yang kecik ni jerk... sangat cantik mata dia ok...
anak buah G-Han, mata ngan bulu mata dia memang wat aku rasa geram...



Acara 'U suap I, I suap U'... adegan 2nd romantik aku tengok ari tu...
yang paling romantik? hehehe... ada lah...



Percayalah pada fakta ini, sesungguhnyer itu lah kasut yang dak Azlina pakai untuk ke wedding nih...
masa nak pegang payung tu jer dia sauk kasut orang lain... nasib baik sama saiz...


Muka pengantin dah kenyang, lega rasa bila perut dah berisi nih.. hehehe... Peace!!

Ucapan untuk G-Han & Ashrul, Selamat Pengantin Baru sekali lagi... Aku doakan korang bahagia together2 hingga akhir hayat...
.

Thursday, May 29, 2008

Aircond cangkuk...

Kita break jap.. aku nak citer pasal aircond yang ada dalam bilik kitaorang masa kat Penang tuh... Memula masuk bilik as usual aku akan cari remote aircond... nak wat camner, badan ni tak cukup penebat haba, cepat ler terasa sejuk... hehehe... aku tengok bawah aircond, takde... tengok kat dinding tepi suis lampu sumer, pun takde... kot2 ada kat meja kat tepi bed, takde gak.. aik? mana pulak dorang ni letak remote aircond? selalu memang tergantung, paling tidak pun lekat kat dinding ler... aku tgk jer balik aircond tu, ada tali yang terjulur kuar siap ngan tempat cangkuk.. mmm... ada kaitan kot tali ni ngan aircond... call ler front desk untuk dapatkan confirmation kaitan tali tu kan..




Betul laaa.... Aircond kat hotel yang kitaorang check-in agak unik dari segi cara nak control temperature... al-kisah, kat tali tu ada 2 hook... kalau sangkutkan hook yang 1st tu kira bukak sikit, kalu sangkut 2nd hook kira tutup terus lubang aircond tu... ala2 korang tekan butang off kat remote ler... kalu jenis yang panas memanjang, takyah sangkutkan langsung hook tuh... memang centralised temperature ler bilik tuh... hahahaha.. aku tak penah lagi stay kat bilik yang ada sistem aircond camnih... sangat kreatif ok! & safe budget sebab takyah nak install remote... mempraktikkan subjek Fizik dalam kehidupan... hehehehehe... kira ok ler, ada gak aircond... wat nyer dia bagi kipas sorang satu pastu suh kipas diri sendiri... lagi naya itu macam kan... yang penting, kitaorang tidur sangat ler nyenyak malam tu... just nice jer...

SmileThumbs Up

Wednesday, May 28, 2008

Jalan-jalan cari umah pengantin! - part 1

Last weekend aku, Enon & Nenie bergerak ke utara... tujuan utama nak gi wedding G-Han ler... memang dia dah booking kitaorang lama dah untuk meriahkan suasana majlis dia... well, biasa ler.. kitaorang kan memang ceria sentiasa... hehehe... so hari Sabtu kitaorang bangun awal... sajer nak gerak awal sambil menikmati pemandangan alam perjalanan kang... dalam kul 10am Enon & Nenie datang amik aku kat umah.. konon nak gi minum dulu sebelum gerak tapi hampa... kedai yang kitaorang singgah kat Rawang tu nyer servis amat ler lembs sekali... order roti kosong, dia nak bagi roti telur... tapi memang sampai sudah kitaorang minum air jer lah... sebelum aku terbalikkan meja kat situ, Hot Head baik kitaorang belah... time bayar air aku dah siap bagitau kitaorang nak gi makan kat tempat lain... biar ler telinga dia panas skit.. orang lain sampai kemudian pun boleh dapat dulu makanan... mana boleh jadi kan... lapar ni!!


Teruskan gak perjalanan... ingat boleh singgah R&R ler kot... nampak signboard Tanjung Malim, ingat nak singgah makan pau tapi Nenie tak ingat kedai mana... takper lah, alang2 lunch terus ler... duk rancak kitaorang men'sumbang'kan lagu2 kat radio tu, tetiba orang depan brek mengejut.. tapi at d same time kitaorang dah nampak few cars kat depan tu dah berlanggar sesama sendiri... nasib Nenie tak panik, sempat brek, elak & belah dari lokasi kejadian... kalu tak, pergh... ni 1st time ler kitaorang jadi orang yang betul2 kat belakang keta yg accident... scary seh.. nasib baik tak jadi apa2... tapi rasanyer jalan kat belakang tu memang akan jem giler ler sebab paling kurang keta yg berlanggar sesama sendiri tu dalam 5 buah ler... tak sempat nak amik gambar sebab duk pikir nak selamatkan diri sendiri... terkedu kejap ler kitaorang dalam keta tuh... masa tu duk pikir, kalau lah tak sempat brek, kalau lah terbabit sama, kalau lah itu, kalau lah ini... Syukur sangat takde apa2 ... sampai R&R Tapah, stop ler.. lapar bangat nih.. kita makan dulu!!

sambung perjalanan, kitaorang plan nak gi Penang dulu ler... esok pagi baru nak gi umah pengantin... alang2 dah sampai utara ni kan.. lagipun dah lama gak plan nak gi Penang ni, masa jer takde.. tak kisah ler semalaman jerk, janji jejak ler gak kaki kat Penang nih.. sian Enon, last dia datang sini ada ler dalam 17-18 tahun dulu [eh, yer ker Enon?aku main taram jer nih]... pusing2 dulu ler... masuk sana, masuk sini... kitaorang bukannyer tau sangat jalan2 kat Penang ni, main redah jer... Nasib ada GPS manual [apa lagi, map ler...], Map at least tau ler mana arah tujuan skit kan... aku pun ingat2 lupa sikit2 jalanraya kat sini... berenti minum kat KOMTAR sat... punya ler banyak tempat, boleh ler plak gi minum kat Pizza Hut..macam ler takde kat KL nih kan.. hehehe... ni sebab dah taktau nak minum kat mana nyer pasal... konon jer nak minum, sempat gak bedal personal pan & pasta... hahahah... bab melantak bagi jer kat kitaorang.. gerenti abis nyer lah... pastu kitaorang ala2 pelancong ler... sesajer nak gi kat tempat2 yang ada mentioned in d map... sajer gatal nak amik gambar ngan famous landmark kat Penang nih.. gi ler area Padang Kota... pusing2, hari pun malam... masa tu baru nak cari hotel... kalu penuh, tido dalam keta jer lah... roadtrip kan... gi Penang Street, check-in kat Hotel Malaysia, sebagai menghormati kerakyatan kami bertiga... Ha! Ha! Ha! ntah apa kena mengena tah... senang lepak kat area situ, makan senang, reasonable price & meriah pun yer... nak lepak kat area Gurney Drive, tunggu ler cari Datuk mana2 dulu... hehehe....

pas mandi, kuar balik.. nak gi dinner & lepak2... kalu takat jalan jauh2 nak lepak kat bilik jerk, kat KL pun bleh wat gak... gi makan kat Gurney Drive.. pastu pusing2 kawasan sekitar... Gi Batu Feringgi gak... kat sana kan banyak gerai2 cam uptown, nak gak ronda2 tgk keadaan... alah, elok kitaorang sampai, hujan ler plak... macam tak bagi nak leburkan duit kat situ jerk.. hehehe... tapi turun gak ler, dah sampai kan... pusing2 kejap jer, pastu gerak ler... masa nih ler ada kejadian tak best jadi... Nenie nyer handphone tercicir kot masa nak turun keta... cari2 takde... try call, dah off.. pantas sungguh tindakan orang yg jumpa hp tu erk... apa ler salah nyer kalu gi balai polis ker.. bukan nyer takleh nak carik sapa owner phone tuh.. dah sah2 ada nombor dalam tuh... ish ish... tapi nak wat camner, bukan rezeki Nenie malam tuh... Redha jer lah... balik hotel, sempat lagi supper kat mamak depan tuh.. sejuk2 nih makan sup ayam, best ooo... balik bilik, tidur ler.. dah penat dah... esok nak gerak gi Kedah plak... sambung next posting ler yer.... gud nite!!

Muka2 tak makan pagi nih... lapar lerr.... tapi tetap ceria kan!


Err.... kita dah macam patah balik ke KL ker? sampai 'Serdang' dah nih? hehehehe


Dalam duk cari jalan kat Penang tu sempat gak posing dalam keta... biasa ler, pantang nampak camera...


Ni ler yang konon nak minum jer tuh... skit nyer banyak pinggan atas meja nih...


Yeah!! dah sampai Penang ler... Enon ala2 nak bukak bunga silat!


Ada gaya pelancong tak? Europe mari!!! kah kah kah...


Since pintu tu dah tutup, Nenie nak lompat jer lah masuk dalam... lepas kot!


Naper banyak nau gambar depan Fort Cornwallis nih erk? apa agak nyer ada kat dalam tuh?



Kitaorang nak fokus kat Clock Tower tu sebenarnyer... hehehe


Ada meriam ler.... lama dah tak tengok.. hehehe


Kat parking lot pun sempat gak amik gambar... Hotel MALAYSIA ok?! Betapa patriotik nyer kitaorang.. hahahaha


Kita makan dulu, pasni baru pikir mana nak abiskan duit nih... hehehe
.

Selamat Pengantin Baru, G-Han! ...


Memula sebelum aku wat posting pasal trip kitaorang ke Utara nun, aku nak wish dulu kat G-Han & Ashrul, "Selamat Pengantin Baru" Bride & Groom ... Akhirnya jumpa gak kitaorang ngan Encik Ashrul yg dikatakan pemalu tuh.. heheheh... iyo lah.. malu sangat lerrr!!! Dorang pengantin yang sangat sempoi penah aku jumpa ok?! duk atas pelamin pun still boleh borak itu ini ngan guests nih... hehehehe.. kitaorang lak yg amazed...


So, pas nih kitaorang takleh ler sesuka ati nak gi lepak kat Shah Alam tu during weekends.. tu ler masa untuk dorang dua kan... anyway, Semoga kekal hingga akhir hayat to both of you... kisah2 belakang tabir sepanjang trip kitaorang gi sana nanti2 aku post... idea belum mari.... sabar yerkk....
.

Tuesday, May 27, 2008

Congrats Nurul & Najmi...

Hari Sabtu lepas aku sebenarnya ada invitation gi engagement ceremony, tapi memandangkan aku awal2 dah janji ngan G-Han nak pi wedding dia kat Kedah tu so aku terpaksa ler tak dapat pegi majlis tunang member aku yang wat kat KL nih... yang jauh kena gerak awal kan... hehe.. hasilnyer, aku tgk jerk lah gambar2 masa majlis tuh.. d whole gang was there....

To Nurul & Najmi, congrats to both of you... Insyaallah, I'll be there on ur wedding day.. dah booked awal2 nih.... to make sure that I won't accept other invitations or events or anything lah... hehehehe.... so sorry can't make it on d engagement day... you look lovely that day....
.

Saturday, May 24, 2008

Misi ke Majlis Kawin...

sempat lagi bukak blog nih... aku tengah tunggu dak Enon & Nenie amik kat umah nih... nak gi Kedah, umah pengantin baru, Ghan tu... nnt2 aku hapdet ler apa yg jadi dalam perjalanan ke utara tuh... sempat lagi kot pusing satu utara sebelum betul2 sampai umah ghan tuh.. heheh

chiow!!!

Monday, May 19, 2008

Backdated story...

Lerrr.... aku boleh lupa nak citer last week punya hal... ari tu nak citer, tapi sibuk... pastu ngan connection cam ala2 lembs... malas ler.. tapi since skang ni aku takleh tido, aku nak wat ler posting nih...

Last Sunday, bukan semalam yer... close friends aku dari zaman sekolah [Erne, Kuna, Anne, Siti, Yanti & Hada] ada ler ajak makan2 sebab nak celebrate birthday aku... yerrr.... kitaorang tetap rapat sampai skang... cuma jarang2 jumpa jerk... ada yang aku berkawan dari darjah satu tu... lama kan? since ari tu pun Mother's Day, aku kuar ngan mak dulu belah petang tu.. malam baru jumpa dorang... paling best, sumer ada... kira cukup korum ler.. susah nak dapat complete set camni... selalu nyer mesti ada yang missed out.. selain dari dorang tuh, Ayu [ni geng hoki aku... team goalie...] ngan Ina+ anak dia, Ryan pun ada gak... and not forgetting - Mamak [Erne's] & Ash [Yanti's]...

Bukan ler celebrate besar2, juz kuar makan2 together jerk.. dah macam tradition gak ler... everytime birthday one of us, mesti ada makan2... juz to get together... memang jarang jumpa sebab memasing ada komitmen sendiri kan... Kitaorang gi ler Restoran Cheng Ho kat wangsa maju tuh.. dorang booking kat sana... d food was good, cuma portion yang konon nyer untuk 7-8 orang tu sebenarnya sama banyak ngan portion 2-3 orang jerk.... services pun tak baper cekap sangat... agak lembs & tak terkawal... booking kul 8.30pm, kul 10pm baru dapat makan... taktau ler sebab restoran baru ker apa... they shud improve kalu nak bertahan lama.... if not, memang ramai orang akan datang first & the last lerr....

Ni muka2 sebelum makan, tetap senyum walaupun lapar ok... hehehe...


Ayu, Yanti & Ash


Hada, Kuna, Ina & Ryan


Mamak, Erne & Anne


Siti & Wan


Sambil tunggu main course, kita makan kek dulu ler... sedap ya amat chocolate cake nih... Ampang mari...


Acara wajib, potong kek!

Malam tu gak ler one of us duk edarkan wedding card dia... n sorang lagi yang takde malam tu dah pass kan engagement card... sumer dah nak berhijrah ke alam baru nih... hehehe... aku? nanti ler.. ada rezeki, Insyaallah soon... kita dulukan yang mana patut di dulukan.... hehehehe... dah abis makan & borak2 sumer, time to go home ler... Thank you so much for d dinner & for d time... really appreciated it... Hoped dat our friendship will last forever... sama gak friendship aku ngan d other sets of close & good friends [banyak puak lak kengkawan baik aku nih... satu dari team BBGS, dua dari team Unimas, satu lagi dari team present.. hehehe]....

All of us - Erne, Yanti, Anne, Siti, Kuna, Hada & Wan


Yang bawah ni sajer nak share gambar2 masa zaman 90-an dulu... hehehe... dah lama kitaorang idup rupa nyer yer... hehehehe... aku ingat lagi kata2 ayah Anne dulu, "U guys probably dun see it now, but seriously u will be glad & thankful for taking all this pictures... semua ni akan jadi best memories ever in d future." - tu ler kata2 masa kitaorang selalu duk lepak kat umah Anne dulu...

Yanti, Erne, Hada, Kuna, Wan & Anne -
Ni masa form 5, tu pun tak complete.. Siti lak takde dalam ni...



Ni pun masa form 5... Few weeks before SPM!


Hada, Anne, Wan, Yanti, Siti & Kuna - was taken in 1996, gi main air kat Bukit Belacan... Errr, Erne ker yang amik gambar ni? dia takde dalam pic... hehehe
.