Sunday, September 30, 2007

best nyer lah...

ntah naper dari minggu lepas aku teringin sangat nak minum Slurpee kat 7-Eleven tuh... naper tah... bukannya tak penah minum pun... tapi datang angin ngada-ngada ler nih.. nak2 plak bulan posa kan... time tengahari tuh macam2 rasa nak minum.. bila time buka, harapan!! takde lak nak singgah beli pun... hehehe... kena plak ngan aku yang dah seminggu kena virus demam nih.. datang malam jer, badan panas & hidung berair... ish.. ish... syian aku.... hehehehehe

kalu aku nekad nak g beli slurpee tu skang, aku rasa aku akan terus dengar bebelan dari mak ayah aku sebab demam2 pun nak minum benda sejuk... bebelan dari kengkawan aku yang akan cakap benda yang sama.... [takpe, tu tandanya dorang prihatin... hehehe] so selagi tak baik demam nih, aku tgk gambar jer lah.... huk! huk! huk! [errr... gambar sekadar hiasan....]

lagi last minute plan!...

Aiiyaakkk!! ada lagi rupanya.... aku ingat hari Jumaat lepas nak buka kat umah jerk tapi dalam kul 1pm, Enon call bagitau G-han ajak buka kat umah dia ari tu... laaa..... walaupun last minute ajakan nih, tapi ok jer lah.... esok lusa jer lah aku buka kat umah... so yang jadi aku ngan Enon & of course, tuan umah - Ghan.... Nenie dah ada plan berbuka lain, tapi dia cuba join walaupun lewat...

petang tu, ingatkan nak pegi asing ler... yer lah, aku abis keja kul 5pm.. kang sebab tunggu aku, sumer lambat sampai... rupa nya bila aku call Enon, dia kat umah lagi... mmm... apa lagi, car pooling ler... tinggal keta kat umah Enon, berangkat ler kitaorang dua ke destinasi iaitu Shah Alam... gud luck to both of us sebab nak merentasi jalanraya petang Jumaat nih... naik keta Enon tapi al-kisahnyer, Enon dah terkena sindrom 'Sleeping Beauty' sebab gara2 minum nescafe panas kat Kluang Station semalam,mlm tadi dia takleh tido...dari tengahari tadi baru dia start ngantuk... mata tu cam nak tutup jerk, so aku ngan rela hati nyer offer diri tolong drive keta dia... memula dia tak tido sangat ler sebab aku duk borak jer.. tapi bila tgk dia nak borak ngan aku pun mata tutup.. aku diam ler.. kasi dia tido puas2.. biar sedar jer nanti dah sampai... [non...sori aku letak gambar, aku nak share betapa ngantuknya ko 2-3 hari nih!! *peace*]

kul 615pm kitaorang kt federal lagi.. baru nak masuk NPE.. kasi call G-Han.. bagitau ler kitaorang memang akan sampai lambat nih.. dia pun offer diri g beli juadah berbuka sorang diri kt pasar ramadhan tepi stadium tuh... sian lak.. mmg plan nak g sesama tapi tu lah.. lokasi jauh sangat... nak masuk NPE pun sedikit sangkut... dari situ, terus jer lah, potong kot Glenmarie... kitaorang sampai depan umah ghan kul 705pm... tuan umah still kat pasar ramadhan... tunggu jerlah... ngam2 orang azan, G-han pun sampai.. berbuka lambat skit ler tapi takper... no hal nyer lah.. kitaorang lak yg rasa bsalah sebab G-han kena g membeli sorang diri...

masuk umah, apa lagi.. makan ler.. minum... sedap nyer.. juadah lak sedap... alhamdulillah! puas ati sangat.. lagi pun berbuka kat umah kan, boleh ler nak makan slow ker, makan laju ker.. ikut kperluan... hehehehe... nak tgk lauk apa kitaorang bedal malam tuh, aku sekali lagi akan link kan ke blog g-han... sebab gmbr2 ada dalam kamera dia kan... pas makan...lepak tgk TV.. aku lak dah bjangkit ngantuk nih... camner? ngan demam selsema yg tak abik2 gak nih.. cuba tido tapi takleh.. last2 aku bangun jer lah.. aik? aku pusing sebelah, Enon yg lena.. ngantuk lagi ker dia nih?? ish.. ish.. tu baru satu malam tak tido... hehehehe... tgh aku ngan G-han duk borak2, Nenie sampai.. bawak dessert lagi.. mekasih Nenie... hehehe... aku taktau nak panggil apa dessert tuh, tapi aku tau ada aiskrim, brownies, hot fudge & almond nut... sedap!!

sambung borak2 & tgk tv... Enon bangun, borak lagi... dalam kul 1145pm gerak ler... Nenie stay lagi... mintak diri dulu la yer... aku nak kena amik keta kat ampang lagi... tu jer lah kisah kitaorang kat Shah Alam malam tuh... rasa cam nak wat lagi kot... hehehe... kalu lah umah Ghan ni dekat area KL jerk, aku rasa memang boleh sampai tahap Ghan muak ler tgk kitaorg jer kat umah dia nih.. hahaha... thanks yer Ghan atas layanan mesra!! hehehehe


Assalammualaikum!! erkkk... tuan umah tak sampai lagi ler...


G-han baru sampai umah ngan juadah berbuka kat tangan!! Thx yer...[shot dari tingkat 2 nih]

Andai Ku Tahu...

aku tau skang heboh orang duk kata kita as Malaysian terlampau agungkan lagu2 Indon... aku pun suka gak lagu Indon tapi lagu Malaysia aku tak penah lupa... banyak gak lagu2 kita yang best2, cuma radio jer tak mainkan.... dorang duk pilih lagu yang sama jerk.. bosan ler kita as pendengar kan.... aku pun kalu nak certain lagu kena usaha cari sendiri sebab radio tak main... hehehe...

sebenarnya bukan apa, saja bukak topik nih sebab wat masa skang, lagu ni antara yang jadi faveret aku... aku tau ni lagu Indon tapi tak salah ler kan sebab lagu dia best... Nanti aku share lagi lagu2 kita sendiri yang aku suka... lagu2 yang kenkadang memang susah nak dengar kat radio... agaknya dalam masa 3 bulan aku baru dengar 2 kali jerk... tu pun antara kul 2am - 5am.. sapa nak dengar time tuh? sekali sekala boleh ler... selalunya baik aku tido kan... hehehe...

ni salah satu lagu yang aku suka skang.... sajer nak share kat sini.... Lagu 'Andai Ku Tahu' by Ungu... yeah.. yeah.. I know it's Indon's band tapi aku suka, nak wat camner.... suka lagu jerk... macam mana rupa ahli kumpulan Ungu ni memang aku taktau...

Andai ku tahu
Kapan tiba ajalku
Ku akan memohon
Tuhan tolong panjangkan umurku

Andai ku tahu
Kapan tiba masaku
Ku akan memohon
Tuhan jangan Kau ambil nyawaku

Aku takut
Akan semua dosa-dosaku
Aku takut
Dosa yang terus membayangiku

Andai ku tahu
MalaikatMu kan menjemputku
Izinkan aku
Mengucap kata taubat padaMu..

Ampuni aku
Dari segala dosa-dosaku
Ampuni aku
Menangis ku bertaubat padaMu

Aku manusia
Yang takut neraka
Namun aku juga
Tak pantas di surga

Andai ku tahu
Kapan tiba ajalku
Izinkan aku
Mengucap kata taubat padaMu

Ampuni aku
Dari segala dosa-dosaku
Ampuni aku
Menangis ku bertaubat padaMu

Saturday, September 29, 2007

sambungan bukak posa lagi...

Pas makan, pas setel apa yang patut... kitaorang masuk ler dalam Tesco tuh... takde nak beli apa pun.. tapi G-han kata nak g timbang berat kat dalam tuh.. very brilliant lah she... orang lain kena masuk 20 sen nak timbang kat machine luar tuh.. yg dalam Tesco free jerk... hehehe... dekat shelf jual timbang berat tu lah... hehehehe... pas tu, kita org pusing2 jerk dalam tuh.. window shopping... tetiba lak G-han teringat nk beli kotak plastik, nak wat letak barang2 dalam keta dia... follow jer lah... memang pilih betul2 tuh...

dah setel, g bayar... ada lak plak sorang tuh nak ajak minum kopi.. alasan nyer dia keja malam tuh... sekali lagi destinasi kitaorang, Kluang Station... ingat nak propose kat management KS nih lah.. amik kitaorang jadi duta ke, jurucakap ker... dah tu, dalam satu malam 2 kali bagi duit kat dorang nih... hehehe.... memasing order air jerk, ngan satu toast bun... tapi takleh lawan ler rasa dia ngan yang kat Kluang tuh... yang ni kurang ummpphh.... hehehe.. aku tak minum sebab perut nih sebu sangat... masuk angin kot... lepak borak ler, ngan selsema aku nih.. eee... masalah betul hidung ngan tekak aku nih... aduuiii lah... sejuk sangat aku rasa aircond dalam nih.. mmmm... kitaorang sambung borak, aku pun taktau apa citer lagi yang ada.. memang tak penah nak abis kalu kitaorang bersidang nih... hehehe.... duk sana sampai lebih kurang kul 1030pm... Nenie nak kena gerak g Senawang... ada keja malam ni.. aku , Enon & G-han nak balik umah ler... tapi kalu nak citer lanjut, yang ni pun boleh g blog g-han & blog enon... hehehe... short cut lagi ler... citer sama... lebih kurang ler tuh....

sesi bukak posa lagi...

Yeeaahhhh... aku nak citer skit pasal sesi bukak posa ari Khamis lepas ngan ahli2 lembaga pengarah... sapa lagi kalu tak aku, Enon, G-han & Nenie... ni memang last minute nyer plan gak... pagi Khamis tuh adalah sorang tuh duk call sumer ahli [kecuali aku! naper aku yg call dia, bukan dia yg call aku??] ajak berbuka sama petang nih... memandangkan memang sumer orang tetiba lak rasa tensen minggu nih kan, so terus jadi nih... abis keja, aku terus ler ke lokasi perjumpaan.. tak jauh pun, kat Tesco Ampang tu jerk.... Plan nak buka kat Kluang Station [hehehe... hasil sebutan aku dalam post terdahulu!] Org yg ngajak ni memang dah sampai dulu... memang efficient betul lah.... pas aku sampai, tggu G-han jap... pastu kitaorang sesama naik satu keta g Desa Pandan jap... sajer nak melawat Pasar Ramadhan kat sana... sebenarnya cam konpius gak nih, nak berbuka kat kedai makan tp tetap gi pasar ramadhan... he! he! he! sekali sekala kan nk bersedekah kat peniaga2 tuh... halalkan jer lah... beli ler murtabak sebiji, popiah sorang seketul & onde2 singgit...

back to Tesco, Nenie dah sampai & dah book meja pun kat sana... macam terancang baik jerk perjalanan citer petang nih... hehehe... masing2 tau apa nak wat... nama pun ahli lembaga pengarah kan? masuk Kluang Station, order apa yg patut... pastu borak2 sambil tunggu waktu berbuka... ada jer topik perbualan... makanan sampai, dah masuk waktu berbuka, apa lagi.... makan ler.... ada yg dah tak sabar2 nak baca doa berbuka tuh... hehehe.... apa jenis makanan kitaorang order, rasanya boleh ler jenguk kat blog g-han ngan blog enon... complete gambar dah kat situ... heheeh.... wat short cut nih.. jgn mara aa g-han.... kang aku sambung apa aktiviti pas berbuka lak kat Tesco tuh.... to be continued.....

gambar kat sebelah ni ihsan Kluang Station, tiap2 meja dia bagi kurma ngan air sirap segelas [gelas dia sama saiz ngan 1 cawan sebenarnya...] patut ler perut aku sebu... byk minum air sebelum makan... hehehehe...[nak gak salahkan benda lain jadi punca... hehehehe]

tekak sakit...

saja nak bagitau.. tekak aku sakit banget nih.... dah minum air bebanyak time buka ngan sahur pun tak ilang2 sakit dia... sah!! aku dalam kategori tak berapa nak sihat... memang sejak azali kalu tekak aku tak baik2 gak, demam ler tuh... kuman2 dari hidung duk menumpang kat tekak tuh... hehe....

masalah nya aku dah makan ubat demam & selsema tiap2 malam.. tinggal ubat batuk jer tak telan lagi.... aku kena cuti ker baru nak baik?? [hehehe... saja cari alasan malas nak g keja nih!] tapi aku tetap puasa... malas nak ganti kan... tahan jer lah kalu rasa seksa nak bernafas tuh... dugaan... eeee... nak kena g beli ubat batuk lah.. pedih sangat dah nih......

Wednesday, September 26, 2007

help me!! ...

Tolong... tolong.... aku cukup berserabut skang... memang kepala otak serabut sangat2 minggu nih... ngan masalah kat tempat keja... ada skit kat umah... ada skit kat keta... ada kat mana2 jerk... aaarrrggghhhhh!!!

aku nak take a break ler... dari sumer benda... boleh ker? hehehe... dah mereng aku nih....

Sunday, September 23, 2007

Baby baru...

Jumaat lepas, aku ngan Enon gerak g Senawang lepas keja... yang lelain tak dapat ikut... niat satu jerk, nak g melawat Hele ler... baru jerk beranak 2 minggu lepas... next week dia nak balik Ipoh dah, lagi jauh kalu nak g menjenguk kan... hehehe... so dengan semangat berkobar2 kitaorang dua pegi ler umah Hele yang kitaorang ingat2 lupa... redah jerk... sebab kalu tak silap senang jer nak mencari umah dia bila dah kuar exit Senawang tuh..

akhirnya sampai gak kitaorang.. tak rasa jarak perjalanan sebab kitaorang tak berenti borak... nak wat camner, memang citer tak penah abis... hehehehe... sampai sana, family Hele memang complete... parents Hele, Mus, Danial, Hele & baby Aerin Dania... kitaorang berbuka kat sana ler... tolong2 gak ler menghidang apa yang patut sambil layan orang pantang nih.. tapi cukup cergas bergerak sana sini... kitaorang lak yang sibuk bila Hele nih takde rupa orang dalam pantang.. hehehe....

kitaorang snap ler beberapa keping gambar baby ngan mummy baby... dah balik KL ni baru aku perasan aku takde snap langsung gambar aku & Enon... lerrr... dah tak berseri gambar2 nak letak dalam blog nih.. hehehehe... tapi takper lah... nasib baik baby ada... Hele kata cara nak sebut nama baby dia kena ada cara... kalu ikut ejaan kita akan sebut 'erin' jerk... tapi dia nak sebut 'a-rin'.. macam2 ler mummy tuh...

1st time tuh...

dah seminggu aku tak update blog nih... tak sempat ler.. ada jer benda nak buat... bila dah sampai umah, ngantuk dah.. hehehehe... kali ni aku nak citer pasal 1st time aku... korang nak tau apa? jeng.. jeng.. teruskan membaca.... hehehehe

dah lama aku idup, ari selasa lepas baru 1st time aku naik keta api... hehehe... ni keta api yang betul2 punya - KTMB... tak nak kira lah komuter sebab tu dekat giler perjalanan, dalam KL jerk... ni naik keta api yg panjang giler gerabak dia.... penat aku berjalan dari kepala keta api sampai ke gerabak paling akhir tuh.. sajer nak merasa kan... rupanya ada macam2 jenis seating dalam nih.. ada yang tempat duduk biasa.. ada yg tempat tidur, ala2 cubicle atas bawah... ada yang kabin... ada kantin dalam tuh.. hehehe... kagum aku kejap.... sian aku kan... orang lain macam dah lama tau benda2 ni.. aku ler yang baru nak merasa naik keta api n tgk keadaan dalam tu camner.... hehehehe

camner aku boleh ter naik keta api tgh2 minggu tuh? aku temankan member aku ler.. dia ada keja skit.. petang Selasa tu singgah Melaka dulu, ada majlis berbuka...naik bas jerk... setel kat Melaka, kitaorang teruskan perjalanan g Kluang Johor... kali ni naik van ler plak... kasi setel keja dia kat situ, aku ngikut jer lah... merasa gak berjalan2 nih kan... dalam kul 1230am g ler Stesen keta api Kluang.. lepak kat Kluang RailCoffee... sedap siot roti bakar dia... guna roti burger jerk, sapu mentega & kaya.. pastu potong 3... memang sedap.. terangkatt beb!! aku tak jumpa lagi ler kat KL nih... even kat cawangan francais dia, Kluang Station tu pun takleh lawan yg original nih... banyak tuh aku makan... nak wat camner, pekerja dia duk antar jerk pinggan roti tu kat meja aku... aku lak tak reti nk tolak rezeki, makan jer lah.. hehehehehehe.... minum kopi Kluang gak.. sibuk ler orang2 yang ikut sama dalam trip nih kata takleh tido kalu dah minum kopi nih... hehe.. dia belum tau sapa aku.. kita tgk jer nanti....

kul 130am, keta api sampai... nak balik KL ler nih... ramai gak ler dalam trip ni.. yang sama2 terlibat ngan keja yang member aku buat nih... sahur beramai2 dalam tuh.. excited pun ada sebab memang aku tak penah naik keta api... macam naik bas jer, tapi vibration lagi kuat ler.. ngan bunyi jalan atas landasan tuh kan... kasi setel final task member aku, dalam kul 330am baru kitaorang tido... dapat kabin ler... elok jerk dah cuci muka sumer.. letak kepala atas tilam tuh, terus lelap..... minum kopi ker, minum apa ker.. kalu aku dah ngantuk... tido jugak.... hehehehehe.... tak ler tido lena mana sebab keta api tu kan bergegar kuat.... sampai KL kul 715am ari Rabu kat KL sentral.. balik ler pastu.... sampai gak hajat aku nak merasa naik keta api...

Monday, September 17, 2007

sesi bukak posa...

akhirnya... masuk hari ke-5 berpuasa, G-han tetiba ajak bukak posa kat Teppayaki.... Lokasi restoran kat Mid Valley.... memandangkan aku pun takde aral melintang, aku on jer la.... last minute gak, tetiba dia teringin nak makan California Roll... ngikut jer lah... sumer janji nak jumpa kat sana lepas keja... ok jer.... sampai sana dalam kul 630pm.... jenjalan ler dulu.... pusing2 Jusco... sesambil tunggu waktu berbuka.... datang asing2 tapi semua bertembung kat Jusco tuh... Aku, G-han, Nenie & Jebon... Kebetulan lak Jebon ada kt KL... ajak ler join sekali, daripada dia bukak kat bilik dia kan...

Sampai waktu berbuka.. g alas perut dulu kat Auntie Anne's.... tunggu Enon sampai dulu, baru nak g makan kat Teppayaki tuh.... dia ada hal skit kat umah, dalam kul 815pm baru sampai... bermula lah sesi order meng order menu kegemaran memasing.... aku as usual ler, Chicken Teppayaki & Green Tea... nk order Fuji Snow, takut tak abis lak... sebu perut ni kang.... G-han dah tentu2 order california roll dia... hehehe... yg lelain ada ler salmon & beef teppayaki, sukiyaki, gyoza, fuji snow...... kira complete ler...

sambil makan borak, sambil borak makan.. tapi yg penting muka memsaing puas ati sebab memang ada dalam list ler tempat makan nih.... puas ati dah dapat nih... dah takyah sebut dah untuk beberapa bulan [kalu perut aku dapat tahan ler... hehehehe]... siap berebut longan dalam fuji snow tuh... dah ler dorang tu masukkan longan sebijik jer dalam tuh... yang nak makan 5 orang.. so kena ler beralah... tapi yg dapat jeng..jeng... tgk jer lah gambar.... yang dapat makan longan ngan yang tak berapa nak rela tgk longan tu masuk tekak orang lain... heheheheh.. memang gitu ler kalu dah jumpa.. kuar semua perangai giler2 nih....

yang paling penting, kitaorang enjoy berbuka sama2... walaupun sebelum selalu gak gi makan sama... tapi mood bulan posa lain kot.... hehehe... mekasih ler sebab realisasikan selera aku untuk minggu nih... nanti2 kita wat lagi erk.. tempat lain lak yerr kengkawan....

hari ni hari Isnin! ....


dah 2 hari aku tak kuar umah langsung.... for sure macam dah berat nak kuar ari ni kan... tapi what to do.. panggilan tugas... mmmmmm....... hentam saja lah.......

Sunday, September 16, 2007

Onde-onde...

petang tadi aku cam ter rajin lak... selalu kalu nak g cari kat pasar ramadhan jerk, tapi tadi rasa cam nak buat sendiri... so dengan rasa bangga nya aku masuk dapur capai tepung pulut ngan bekas, terus bancuh.... heheheh... nasib baik sumer barang yang diperlukan ada kat dapur tuh... mak aku pun gelak tanya apa mimpi aku... ntah, takleh nak cakap naper.. agaknya sebab semalam aku pegi pusing2 kat pasar ramadhan selayang baru tuh... tengok onde-onde kat sana cam ala2 jerk... hidup segan mati takmau... hehehe... so ari ni terus bersemangat nak makan buatan air tangan sendiri... bila time berbuka tadi, puas hati aku makan onde-onde nih.... aku tgk mak, ayah & adik aku pun berselera jerk makan... makin puas ati ler.. heheheh.... tu jer aku nak share ngan korang....

Hari Pembentukan Malaysia...

aku lupa lak date ari ni... tgk paper tadi baru perasan ari ni 16 September kan... selamat menyambut Hari Pembentukan Malaysia.. aku cukup ingat date ni sebab selalu sangat kena soal masa belajar subject sejarah dulu....

so dah tertanam ler dalam memori aku nih date 16 Sept 1963.... takleh delete dah.... jadi permanent memory.... hebat gak penangan cikgu sejarah aku dulu tu erk... skang cuma tunggu bila lah date ni nak jadi cuti am... sebab dah 44 tahun tapi tak ramai yg ingat... ish..ish..aku ni nak cuti jer ek? hehehe...

Makan lagi.. hehehe....

alamak.. aku dah cuba elak citer pasal makanan kat sini masa bulan posa nih... tapi mintak maap ler... aku insan yg lemah.. hehehehe.... aku terjebak gak... silap gak sebab aku duk tgk channel 11... pastu tadi tertengok lak Jalan2 Cari Makan kt TV3 tuh.. ari ni nyer program pegi BSC.. masuk lak Chili's kat situ.. aduuiii la... aku memang suka makan kat restoran nih... dah terpikir nak pegi situ tapi bulan posa nih cam tak sesuai... so aku juz nak share ler apa yg buat aku suka sangat lepak kat chili's tuh.. heheheh

kalu g chili's, nak2 masa tengah berkepuk2 duit dalam poket tuh kan, aku suka sangat kalu dapat order classic nachos nih... hehehe... portion dia besar... kekadang makan ni jerk dah cukup kenyang... takleh nak order banyak2 jenis makanan kat sini sebab memang besar portion tu untuk sorang... kalu tgh lapar memang sesuai ler... satu lagi faveret aku, chicken fajitas.. gerenti kenyang nyer lah... hidang skali ngan tortilla bread... memang layan ler... banyak keja makan fajitas nih tapi sedap... kira ok ler kan... apa lagi erk, Monterey chicken pun layan gak.. ngan mashed potato dia.. cukup rasa ler... hehehehe... mostly aku makan menu ayam jer lah sebab memang suka ayam pun kan... nak gak cuba steak dia, tapi cam rambang mata lak nak pilih menu... cuba2 orang punya jer lah... hehehe...

untuk dessert lak, korang patut cuba Molten Chocolate Cake ni nih.. memang penuh perasaan bila makan nih... combination aiskrim & kek... faveret aku tuh... hehehe... ni kalu stakat kita nak g sana N makan ringan2 pun boleh order ni... ngan satu lagi, Tostada chips.... bottomless ni, kalu abis boleh mintak refill... makan ler sampai korang muak... hehehe... satu lagi sebab aku suka sangat makan kat sini, boleh order fruit juice yg bottomless gak... minum ler sampai kantung memasing penuh... aku slalu order guava juice.. pastu penat ler waiter/waitress kat situ duk refill gelas aku... sukati ler kan.. dah bayar.. hehehehe

pendek kata aku cukup puas ati ler kalu makan kat sini sebab memang banyak hidangan untuk seorang makan... ngan air yg sesuka ati nk refill kan... kira berbaloi ler walaupun mahal skit... kena make sure kalu nak g sini bukan time yg tergesa2... biar relax n takde benda nk kejar... boleh ler menikmati mkanan... hehehehe

Saturday, September 15, 2007

ketam masak lemak...

aku tau.. aku.. skang bulan posa... tapi bukan ler aku duk terpikirkan makanan jerk.. aku ada pikir benda lain gak.. hehehe... cuma aku juz nak share ngan memember jerk apa yang aku dah lama carik.. hehehe

dari sebelum puasa lagi aku dah duk mencari ketam masak lemak nih.. aku pegi kedai yg biasa aku beli lauk pauk tuh, dah lama tukang masak dia tak wat menu nih.. aku taktau naper... ketam dah takde stok ke kat pasar skang? aku ni jarang ke pasar so taktau apa yg banyak, apa yg kurang kat sana... heheheh..... tak tau naper, aku nak sangat makan nih... tak dapat masak lemak, masak cili pun ok ler... kalu tak, goreng pun sodapp!! hehehe... bukan nak makan banyak pun, juz nak lepaskan rasa nak tu jer... aku ni bukan boleh makan banyak sangat ketam nih, allergic ngan seafood kan.. tapi stakat makan seekor tu lepas ler... tak terjerumus ke zon kegatalan...

ingat kat pasar ramadhan ada tak? nak masak sendiri takut hancur lak ketam tuh.. tak berbaloi stakat nk makan sekor tuh... hehehe...

Thursday, September 13, 2007

sajer nak share...

aku tgk gambar ni tetiba rasa cam nak makan sushi .. boleh ker bukak posa kt japanese restaurant? korang sumer camner? hehehehehe... tapi nak sushi yg macam ni gak.. nak yg sebijik sama, taknak yg lain.. hahahahaha
Patut ler Nemo dah ilang... dah sampai Jepun rupanya.... hehehehee

captured...


aku dah lama teringin nak captured number nih... akhirnya dapat.. hampir2 terlepas gak, kebetulan bukak dah tinggal lagi 3 nombor jerk... so aku post jer lah kat sini... untuk kepuasan diri sendiri....

next target, '110578'... which I don't know how long it will take... hehehe...cuba jer lah kan...

Wednesday, September 12, 2007

Bulan Mulia...

Ubadah Bin Somit ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda pada suatu hari ketika Ramadhan hampir menjelang: "Telah datang kepadamu bulan Ramadhan di mana Allah melimpah ruahkan di dalamnya dengan keberkatan, menurunkan rahmat, mengampuni dosa-dosa kamu, memakbulkan doa-doa kamu, melihat di atas perlumbaan kamu untuk memperolehi kebaikan yang besar dan berbangga mengenaimu di hadapan malaikat-malaikat. Maka tunjukkanlah kepada Allah Taala kebaikan dari kamu. Sesungguhnya orang yang bernasib malang ialah dia yang dinafikan daripada rahmat Allah pada bulan ini."

aku nak ucapkan selamat berpuasa kat sumer yang menjenguk blog nih.. semoga amal ibadat kita ni dirahmati & diberkati Allah.. hopefully tak tinggal tarawikh sangat ler... [ingatan untuk aku sebenarnya nih....]

kengkawan, nnt kita bukak posa sesama kay.. masa2 cam ni lah baru ler sibuk nak berkumpul sesama sendiri....

Tuesday, September 11, 2007

best kan? ...

aku suka gambar nih.. sajer nak share.. nanti aku citer ler kat mana ni... tgk jer gambar dulu.. hehehehe


Monday, September 10, 2007

hari yang agak malang....

aarrggghhhh!!!! ni ler yang aku rasa nak buat ari ni... know what? actually aku dah buat pun.... sekali lagi..... AAAARRRRRGGGGGHHHHHHH!!!!!!! sebab apa aku jadi macam nih?? meh aku citer satu persatu.....

pepagi tadi aku bangun cam dah mamai, sebab malam tadi aku telan ubat selsema & demam yang memang wat aku ngantuk giler... pastu time nak kuar umah, ujan skit..so memang dah kena ujan ler.. takper lah yang tu.. anugerah Allah kan hujan nih... agak2 3km dari umah aku, dah stuck dalam traffic jam... kat exit MRR 2 dari FRIM tuh... sepanjang2 jalan crawling keta2 kat situ..ingat memang tak lebih 40km/j ler masa tuh... dah ler takde jalan nak kuar dari highway tuh.. nak tak nak kena gak tempuh kesesakan lalu lintas tuh.... arrggghhh.. aku kuar umah kul 830am, sampai opis kul 945am.. padahal selalu amik masa 20 minit jer dari umah aku ke opis.... sejam aku cuma gerak 10 km jerk... memang sakit ati..

punca kesesakan? eeeee.... ada treler berlanggar ngan treler lain depan petrol station gombak kat MRR 2 tuh... depan projet/shell & petronas tuh... tu jerk sebab dia... tak kacau lane lain pun.. cuma lane paling kanan & pembahagi jalan jer yang terbabit... tapi tu lah... ramai sangat yang 'prihatin' kan.... sampaikan jalan bertentangan pun jem gak... aiyakk!! tu jerk yang wat aku stranded kat jalan ni sampai sejam tuh? memang tak patut..... dah ler sepanjang jalan yg sesak tuh ada few minor accidents gak...berlanggar bumper to bumper ler... ngan jalan licin gak kan....

so abis ler citer belah pagi... tengahari takde apa sangat, cuma aku rasa cam mengah sangat masa kuar gi bank & beberapa tempat bayaran, nak setel kan bil2 apa yg patut kan... taktau naper.. rasa penat lain macam...tak sedap badan.... so cukup masa petang aku balik ler.. konon nak cepat sampai umah... tak larat sangat....

on d way nak balik umah.. agak2 ada lah dalam 6-7 km sebelum sampai umah... jalan sesak gak tapi berjalan... tgh bawak2 keta tuh, orang depan brek mengejut.. aku pun tekan gak ler brek... nak di jadikan kisah... sempat brek tapi agak nya tayar keta aku dah haus, dia skid ke depan.... DUUMM!! kena dah keta depan.... aduii laaa..... tadi aku dah terdetik kat hati ni suruh berjaga2..jalan licin nih tapi kena gak... tu lah...kalu dah bukan rezeki kita kan... elak camner pun mesti kena gak ler.... ni ler 1st time aku langgar orang... selalu aku yg kena langgar.... huk!! huk!! straight away aku nampak RM terbang tinggalkan aku.... adduussss....... berenti tepi... tgk apa yg rosak.. keta aku ok, cuma kangaroo bar depan tu jerk yang kemek...ketuk & tarik sikit ok ler tuh.... body keta pun ok... keta depan tu ler teruk.. tak ler teruk mana.. cuma bumper kemek belah kiri... Wira la plak kan... bincang ler nak setel camner... aku bagi kad aku... bagi no phone... suh dia call balik... aku takleh nak discuss ni.. memang tak sedap badan.... sampai umah aku terbaring dah.... pastu orang tu call bagitau workshop yg dia slalu pegi nak charge sampai RM 350 untuk damage tuh... mahal nyer.. bukan RM 250 ++ jerk ker? ntah... so dia bagi pilihan ler, since keta tu keta kerajaan, dia kata insurance kerajaan boleh cover ngan syarat wat report polis... paling teruk pun aku kena saman RM 300 max, belum wat rayuan lagi... ntah.. aku malas nak pikir.. nak bayar kat workshop tu aku tak cukup duit skang... so ok lah, wat report ler...

pas maghrib, dah siap2 sumer aku gi ler balai polis kat belakang umah aku nih... kebetulan abang tu pun ada kat situ, baru setel wat report.. ok lah.. mintak2 ler dia boleh claim insurance kerajaan dia... aku kira bayar saman jer lah... pening.. pening.... tapi takper lah.. ada hikmah bagi setiap kejadian yang berlaku kan... so ni bahagian aku ler... aku redha...