Wednesday, October 31, 2007

Kesinambungan citer semalam...

Ada lagi sambungan citer xtvt semalam.. hehehe... tetiba datang rajin laks... Apa lagi, Layaannnn!!!





J. Co Donuts & Coffee...

Akhirnya... hehehe... setelah berjaya mempengaruhi yang lelain untuk sama2 makan , semalam memasing sukarela nya mem'free'kan diri untuk gi J. Co Donuts nih, secara tak langsung membuka tirai xtvt 'jalan2 cari makan' kitaorang sejak abis bulan posa ari tuh... yang uruskan makan2 ni tak lain tak bukan, cik Enon kita... hehe.. pas keja, janji nak jumpa kat Desa Pandan dulu.. ingat nak naik satu keta jer lah... tak de lah kitaorang ni tambahkan kesesakan jalanraya lak kan... aku, Enon & Ghan datang sesama, Nenie dari Shah Alam [mekasih Nenie sebab datang gak walaupun keta tersadai kat workshop.. ]

masa kitaorang sampai tuh dalam kul 8pm, orang beratur panjang tuh.. aku konpius , sampai bila orang nak beratur panjang beli donut nih.... memasing tgh excited lagi kot sebab benda baru... [termasuk kitaorang ler tuh...] kitaorang beli sedozen, konon nak cuba sumer flavour, tapi ada satu aku tak dapat, Heaven Berry... dah abis lak time kitaorang sampai kat kaunter ordering tuh... takper, next time ada...staff kat sini mostly orang indon, dorang bawak masuk franchise ni ngan staff2 sekali tuh... as usual, kitaorang makan sesambil bercerita & gelak... memang tak akan abis borak ler kitaorang nih... banyak sangat topik.. patut ler ramai sangat yang sanggup beratur panjang kat sini, memang lembut berkrim donut dia.. tapi takleh makan banyak ler sebab agak manis.. kang tak pasal2 bertambah bilangan pesakit kencing manis kat Mesia nih... dah ler bila beli blended drinks dia bagi lagi free signature donut dorang, Glazzy Donut... nasib baik sedap... puas ati aku skang.. pasni dah takde bising2 nak ajak makan donut dah.. dah dapat kan... hehehe....


tengah2 duk makan donut tuh, ada ler sorang tu bersuara, "pas nih jom cari tomyam, aku nak makan ler.." terkedu jap kitaorang, rupanya camner2 pun memang kena cari lauk gak untuk makan malam.. ok lah, no hal... memandangkan malam masih muda [kul 915pm muda ker erk?], kitaorang pakat ler nak g cari tomyam yang best.. belum se mpat nak bagi cadangan, orang sama tu jugak bersuara lagi, "Eh, nak makan bubur lah, tak jadi tomyam.." ish.. ish.. nasib baik akak sulung [ooppsss.... terbagi klue lak sapa empunya suara tuh..hehehe]

ok jerk... gerak ler kitaorang gi AU4 Keramat, tempat makan bubur kitaorang... nasib baik bukak, kalu tak kempunan ler sorang tuh.... apa lagi, order lah kan... aku ngan Nenie jerk makan bubur, Enon & Ghan share order tomyam campur... makan gitu jer without nasi, perut dah penuh kata dorang ler... alah, mana2 pun ok, janji hati senang kan... kitaorang lepak sampai kul 1030pm.. pastu memasing balik ikut destinasi sendiri sebab perut dah kenyang sangat, secara automatik mata pun ngantuk... hehehe....

Complimentary Glazzy Donut sebab beli air dorang.. [ish.. tangan sapa ler yang tak nyempat2 nak amik tuh??]


Sebelum makan amik gambar dulu...


Lerrr... Ghan ada gak rupanya... Hehehehehe


Donut yang ni cam comel, bawah dia tak tebuk abis pun... hehe... [tima kasih pada model tangan tu yerk...]


Muka-muka happy dapat makan J.Co Donut.. hehehehe


Tomyam campur yang ada Enon tetiba takleh nak makan sebab ada cendawan plak... ish.. ish.. lupa nak bagitau masa nak order tadi...


Pandangan Enon yang penuh makna wat Ghan... hehehehe [sedap tomyam tu Non...]


kenyang sungguh malam nih... 2 tempat sekali gus satu malam.... [errkk... Alhamdulillah!]

Tuesday, October 30, 2007

Jangan tekan hon sebarangan...

aku baru dapat ni dalam email... kelakar gak ler.. korang tengok nih erk.... satu kali hempok jerk.... hehehehehe

video

Teringat laks...

aku 2-3 hari nih kalu surf net mesti g kat website yang ada kaitan ngan makanan.. aiyakk.. naper nih? dah kembali dah selera makan yang terlampau nih... ish.. ish.. duk surfing, tetiba terpandang lak fast food chain yang dah lama pupus kat Malaysia nih... "Wendy's" .... taktau ler korang ingat ker tak sebab memang dah lama sangat yang ada kat Mesia ni tutup.. aku pun tak ingat dah apa menu yang best kat sini sebab aku rasa last aku gi sini ngan family, masa tu aku tak sekolah lagi... dulu Wendy's ni ada kat Sg. Wang & kat Jalan Masjid India... 2 outlet tu jerk aku tau & ingat.. yang lelain memang luput dari ingatan aku dah... outlet kt Masjid India tu skang dah jadi kedai jual tudung, kat corner lot depan Mydin tuh... aku ingat kain alas meja kat sini warna merah putih, petak2... hehehe... tapi puas aku perah otak aku nih, memang tak ingat apa yg sedap kat situ... mmmm... kena bukak balik gambar2 lama nih... ayah aku dulu tak berenggang ngan kamera, sumer tempat kitaorang pegi mesti ada gambar... kena refer ler.. tapi aku tau restoran ni jual burger... rasa cam sedap kot.. hehehehe....


satu lagi, ICEE SLUSH... ni ala2 Slurpee ler tapi yang ni ais dia tak ler halus sangat cam slurpee... ais dia halus tapi still boleh nampak ketulan2 ler... Icee Slush nih lebih macam ice cone tapi cair banyak... memula dorang letak apa flavor yang kita nak, pastu baru campur ias ni... mmm.. sedap nyer... nyum.. nyum... skang dah takde slush nih.... dulu aku selalu beli kat Ampang Park [masa aku kecik Ampang Park ni antara shopping complex yg best ok!] ngan Ko-OP [supermarket kat Chow Kit, skang dah jadi hotel rasanya....] tapi best ler... yang ni memang akuingat sangat camner rasa dia.. hehehe... faveret tuh.. mcm2 jenis flavour ada.... rasanyer cumer aku dah rasa kot... heheheh... murah lak tuh [rega masa tuh ler, tahun 80-an... hehehehe].... 99 sen dapat segelas... aku ingat sangat rega nih, sebab aku selalu beli sendiri.. hehehehe... ah sudah... mana plak aku nak cari benda ni skang? dah teringin nih...

Saturday, October 27, 2007

1 Malam @ Pavillion KL....

Hari Rabu lepas Nenie antar msg ajak g makan2 ngan Yan kat Pavillion KL... main purpose nak jumpa Yan ler... sebelum dia berangkat tinggalkan Malaysia untuk beberapa tahun [ko boleh survive Yan kat sana... konpem! hehehehe].... So set ler date, Khamis nak jumpa & makan2.. aku on jer sebab takde plan lain pun.... Khamis lepas 1st time ler aku jejak kaki kat Pavillion tu.. tapi kalu nak ikut sejarah, aku dah lama bertapak kat sana tuh... dari tahun 1985 aku memang dah start pusing kawasan Pavillion tuh, bezanya dulu kat situ bukan Pavillion ler... hehehe... lepas 12 tahun aku tinggalkan tempat tuh, dah bertukar rupa lak...

Janji jumpa kul 7 lebih, tapi aku ada hal skit sebelum tuh, so aku sampai ler kul 8 lebih... patut Enon join sekali tapi last minute ada hal tak dapat di elakkan laks... [takpe Non, aku dah tau apa hal tuh, memang diterima pakai...] sampai sana, aku terus g kat tempat Nenie & Yan dah start makan, kat Tony Roma's.... rupanya Nenie teringin nak makan kat sini... kalu ikut plan asal nak duk kat J.Co Donuts & Coffee jerk... alah, mana2 pun ok.. janji tempat makan.. kan? hehehehe.... walaupun 3 orang tapi rasanya riuh gak meja kitaorang tuh.... semua nak bercakap nih... Yan macam biasa, banyak gak citer dia... lama giler tak jumpa minah nih, sedar2 dah nak migrate wat sementara waktu dah kat Cambridge... lagi satu, food portion kat sini besar lerr... sedap pun yer gak... aku order mash potatoes jer sebab teringin tengok Yan punya.. main course I share ngan Nenie sebab dia takleh nak abiskan... ntah apa nama menu dia.. tu pun aku takleh nak abiskan gak.. kenyang sehh... ni kalu datang sini time bulan posa, rasanya bagus order sepinggan jerk, share ler 3-4 orang.. konpem cukup nyer lah...

Dah abis makan, dah abis borak [boleh abis ker kitaorang nyer borak nih? cam tak caya jerk...]... beredar ler dari situ.. pusing satu round kat 1st floor tu.... nak jalan2 kat floor atas cam dah tak sesuai sebab jam dah kul 945pm... kedai dah nak tutup pun... tapi bak kata Yan, kita cuma mampu window shopping jer lah.. nak shopping kat sini, aiyakk.... kena cari sponsor ler.. hehehe..... kitaorang pusing gak kat depan J.Co Donuts & Coffee tuh.. nak tengok ler apa yang special sangat donut2 kat sini sebab orang ramai kata sedap giler lah, best giler lah... a ah ler...nampak cam soft sangat donut2 kat sini... memang tempting.. tapi nak beli, perut kenyang bangat... next time ler, memang kena datang gak... dapat makan kat sini terus lagi best kot... orang still ramai kat situ, jam aku dah tunjuk kul 955pm tapi orang yang beratur nak membeli donut tuh panjang lagi... wow!! memang aku nak rasa gak donut ni nanti... famous kat Jakarta brand nih...

pastu kitaorang balik ler, parking rate kat sini boleh tahan mewah gak lerr... setakat parking sejam setengah ok lagi ler.. lebih dari tuh, mmmm.... sendiri mau ingat ler... banyak ler kuar RM korang nanti.. hehehe...

Yan tengah duk usaha abiskan main course dia.. starter 'shrimp' yang dalam glass a.k.a bowl tu pun tak abis gak lagi...

Nenie pun lagi berhempas pulas nak abiskan apa yang ada dalam pinggan tuh... aku berjaya tolong abiskan seketul daripada ayam dia nih... hehehe

aku nyer portion ni jer, sebab aku dah makan sebelum datang & aku tau ada ler orang tu memang takkan abis makanan dia.. tak baik membazir.. hehehe.. nyum! nyum!

Waitress kat sini mesra pelanggan... tulis sendiri tuh 'THANK YOU' yang siap ada smiley... dekat ngan pelanggan ler konon nyerrr.... hehehee

our next visit nanti.. tak tau biler lah... tapi kena pegi gak...

Persamaan? ...

Semalam dekat setengah hari aku duk belek 2 keping gambar nih... sesambil tuh wat kajian... hahaha... nak jugak wat kajian nih, ingat ni kat outer space? hehehehe.. 2 gambar nih ada persamaan... kesimpulannya, aku dah dapat gak jawapan yang aku cari dari kelmarin... hehehe.. nak tau apa? Tungggguuuu!!!!!

Friday, October 26, 2007

Rombongan ke Setapak....

Citer nih dah lama, sebelum Raya lagi tapi tu lah... disebabkan sejak kebelakangan nih memang tahap kemalasan yang terlampau nak update blog, terus terbengkalai citer nih.. hehehe

kalu tak silap aku ler, 4-5 hari sebelum raya, Nenie nak gi menjenguk Cheq yang dah balik daripada cuti pantang dia... since Nenie nak pegi, dia ajak Enon sekali.. Aku pun join gak ler sebab memang tak gi tengok langsung lagi baby baru Cheq nih... Masa dia bersalin ari tuh, tak sempat jumpa sebab hal2 yang tak dapat nak di elakkan....

so untuk taknak menyusahkan & mengacau tuan rumah [kitaorang memang baik ati okay!], kitaorang pakat ler nak pegi umah Cheq lepas pada waktu berbuka... dalam kul 800 - 830pm camtu ler sampai umah dia... memula Nenie sampai, pastu aku & last sekali orang 'jauh', cik Enon kita.. hehehe... ok ler kan, takde la tuan umah susah2 nak prepare juadah berbuka.... sumer dah makan kat tempat lain kan...

Sian baby Cheq [ampun!! aku lupa nama anak ke-2 Cheq nih...]... demam dia... Cheq pun dah amik cuti 2-3 hari lepas nak jaga anak2 dia nih.. Alhamdulillah! Ciri2 ibubapa mithali ada kat dorang nih... hehehe... sesambil jenguk baby, kitaorang jenguk gak ler anak sulung Cheq, Husna nih.. mak aiihh... dah besar sangat dia nih.. last aku jumpa bulan 3, masa bday Enon [lamanya aku tak jumpa ko Cheq... ampun skali lagik!!].. sekali tengok 6 bulan selepas, wow!! amat sihat... pandai Cheq membesarkan Husna nih.. hehehe

Duk ler kat umah Cheq dalam sejam lebih.. taknak ler duk lama2.. esok keja, lagi pun tuan umah dah bagi jelingan manja sambil tengok jam... hahahahaha... takde lah, nanti2 ler, weekends boleh ler lepak lama sikit kan... ko bagi ker tak bagi, aku tetap akan pegi umah ko ngan Board Of Directors [ahli seumur hidup!] nih... pedulikk!!!

Baby Cheq yang dah lepas 3 bulan baru aku dapat jumpa... pastu aku boleh tak ingat nama plak... aiyak!! Ampun Cheq....


















Ni lak Husna, anak sulung Cheq yang pada aku cukup
'meriah' proses tumbesaran dia.. tapi kan, naper dia ada
iras-iras Enon skit erk? hehehehee

Wednesday, October 24, 2007

*sigh*......

Picture worth a thousand words.... kan??

Thursday, October 18, 2007

Welcome Back to Work...


Selamat Siang sumer.... selamat kembali menghadap kerja2 yang dah bertimbun nih.....

Wednesday, October 17, 2007

Anak Sapa ler nih? ....

Gambar nih aku amik masa aku gi beraya kat umah member aku ari tu... Ni bebudak lepak2 kat kawasan umah tuh... kecik lagi, agaknyer yang paling besar pun umur 13 tahun kot.. yang lelain tu dalam lingkungan 9-12 tahun... dorang elok jer main ngan motor kat tengah2 jalan raya kat situ... memang ler lengang tapi kalu tetiba ada keta yang ilang akal, bawak pecut kat situ, dah jadi hal.. ish.. ish.. naper ler parents dorang nih bagi jerk dorang guna motor nih... naik reramai, pastu siap ada yang duk menolak lagi kat belakang tuh... mmm... naper ler selalu nak tunggu jadi tragedi baru nak nyesal, baru nak larang? mmmm....

Esok dah keja....

setelah bercuti panjang [aku rasa tak cukup panjang jerk... hehehe], esok aku dah nak masuk opis balik.... kena kuatkan semangat yang aku sukakan opis aku... kena awat dialog cam iklan merdeka petronas tuh, "kenapa saya suka opis saya..." hehehehe..... ni ler akibatnyer kalu cuti lelama, nak balik keja cam berat skit memula nih... nasib baik esok dah Khamis, keja 2 setengah hari pastu cuti hujung minggu lak...

aku bukan tak suka g keja tapi, hehehe... mood cuti tu tak ilang gak lagi... aku dah rendam ngan clorox dah mood aku tuh, ada gak lagi kesan dia... hahahahaha... bukan salah aku ok... errrr... aku ingat lagi ker cara nak set alarm nak bangun pagi esok erk??? mmmmmm.....

Cerita sama jerk...

Raya kali ni kan, aku tengok stesen TV duk lawan2 tunjuk movie yang sama.... aku ingat mata aku yang kureng, rupa nya memang dorang wat camtuh.. kebetulan ker, apa ker aku tak tau... macam kelakar pun ada, mana tak nya, belah siang aku tekan Astro Ria ada movie A... malam aku tekan TV3 ada gak movie A... Raya pertama TV ni tunjuk movie B... kang raya ketiga TV tu tunjuk movie B gak.. ish..ish.. ada beberapa citer ler cam duk ulang tayang kat channel TV yang berlainan.... tapi kebanyakkan nyer citer melayu ler... ke sumer citer melayu?? mmm.... yer lah kot...

kesimpulannya, jangan salahkan kitaorang kalu tak g tgk citer melayu kat panggung sebab sumer rakyat malaysia tau time raya jerk sumer akan kuar gak kat TV... beza cepat lambat jerk.... kan?? hehehehehe

Monday, October 15, 2007

Balik kampung ker?...

Raya tahun nih aku ngan family tak balik kampung... i mean kampung ayah aku ler... kat Kelate nun... sebab adik aku yang kat KK tuh tak dapat cuti panjang, so dia tak dapat nak balik raya ngan kitaorang... tambah lak ngan mak aku pun tak berapa sihat, demam urat... so memang beraya kat KL jer.. alah, pada aku beraya kat mana2 pun tak kisah, janji still sama2 ngan family kan... tu yang penting...

Khamis lepas, masa aku duk berkemas apa yang patut kat umah & luar umah nih, aku dengar ler radio.. ada announcement dari pagi lagi kata jalan kat Kuala Lipis menghala ke Gua Musang sesak teruk.... banyak sangat keta... aiyoo... kalu kitaorang balik gak nih, dah sah2 menambahkan lagi peratus kesesakan kat sana... jalan tuh yang memang faveret mak & ayah aku ler kalu nak balik kampung... tak sanggup gue nak sama2 bersesak kat sana.... ingat kalu balik, takleh ler nak sampai sana dalam masa 7 jam.... mesti lebih nyer lah....

aku ingat ada satu tahun tuh, tak ingat ler bila... kitaorang balik kampung untuk sambut raya ler... konvoi 2 keta sebab makcik2 aku belah mak aku pun nak ikut & nak merasa beraya kat kelantan .... kena plak tahun tuh memang musim hujan & banjir... mula2 ok jer perjalanan tuh.. memang sesak ler jalan tapi slow moving.... sampai jerk gua musang, air sudah naik.... keta takleh lalu langsung sebab air dah sampai paras dada.... stranded ler kitaorang.... aku dah boleh siap terjumpa kawan kat tengah2 jalanraya tuh sebab sumer keta dah berenti... dah macam ala-ala tempat parking keta ler keadaan jalanraya masa tuh... kitaorang jalan kaki g kedai berdekatan sebab nak cari benda nak wat makan... nasib ler dah lepas waktu berbuka.... kedai plak satu jer kat situ, kedai runcit biasa yang tak berapa nak besar pun...queue nak bayar punya lah panjang, sama panjang ngan jem kat tengah jalan tuh... hehehe.... giler lah kalu ingat balik masa tuh... lama gak ler kitaorang stranded sebab nak tunggu air surut sikit... dalam kul 2 pagi ler baru boleh gerak skit2 keta.... teruskan perjalanan... aku rasa kalu tak silap sampai kampung aku dalam kul 430am..... perghh!!! berapa jam perjalanan kitaorang kali nih.. bertolak dari KL kul 11am, dalam 17 jam setengah.... mak ooiiii.... kalu naik flight nih, dah boleh sampai London, lebih dari London kitaorang boleh sampai.. hehehe... sian makcik2 aku tuh, 1st time xperience nak balik kampung dah kena tempuh pengalaman camnih.. sampai skang dorang dah taknak g dah kalu ajak balik masa2 nak raya nih.... hehehehehehe

Pagi Raya...

Baru ari nih ada peluang nak online.. sibuk betul 2-3 hari nih... sibuk berehat!! hehehe... aku tak g menziarah sesapa pun lagi.. ziarah mak & ayah aku jerk, yang sama2 duk satu umah aku gak sebenarnya... hehehe... 2 hari raya nih aku duk umah, layan tetamu yang datang & spend time ngan parents aku ... macam2 benda kitaorang borak... nak wat camner, nama jer duk serumah, tapi jumpa sesama sendiri macam duk umah lain2.. hehehe.... Lagi pun cuaca kat luar hujan lebat jerk kan... cam basah jer jalanraya kat luar tuh....

tapi aku nak gak citer satu kisah nih.. mungkin kat orang lain takde hal... pada aku pun takde hal tapi cam kureng skit ler... kisah dia camni, pagi raya tuh pas semayang raya, aku g ler kat satu kawasan yang dekat Selayang ni gak ler... nak g beli lemang, nak makan ngan rendang kan... [nyum! nyum! sedap nyer... ] pastu singgah ler satu kedai ni, nak beli paper... memang hari raya kitaorang satu family suka baca paper banyak2.. hahahaha.... belakang kedai tuh ada ler satu kedai 4-D.... alah, yang beli2 nombor ramalan tuh... bukak rupanya erk.. tetiba aku terpandang ler satu mamat nih... memang mencacatkan pemandangan aku lerr... bukan ler dia tak senonoh ker apa, tapi.... ni pada mata aku ler yer.. mata orang lain aku taktau... kat kaunter tuh, elok jer mamat ni pakai lengkap baju melayu siap samping & songkok lagi ok.... memang complete ler dressing... tengah duk beli nombor.. aiyak!! baru balik dari semayang raya jerk aku rasa nih.... terus singgah kedai camni?? aku taknak kata apa ler... cuma pada pandangan aku kurang molek lerr.... ish.. ish.. nasib baik ler aku tak kenal mamat nih... kalu ler orang tu adik beradik aku, memang aku baling jer ngan apa2 yang aku boleh capai depan kedai tuh... bikin busuk nama saja....

tak kisah ler kalu orang nak panggil aku kolot ker, apa ker.. tapi aku kurang gemar tgk benda2 camni.. bukan ler aku nih baik sangat tapi... ntah.. payah nak cakap.... sajer aku nak share.. nak kuarkan apa yg aku rasa kan..

kisah aku pagi raya yang lain, biasa jer lah.. pepagi jumpa mak & ayah mintak maaf apa yang patut.. makan sesama.. pastu tgk TV sesama... semua benda wat sesama ler... sebab ni jer masa yang sesuai kan....

Friday, October 12, 2007

Selamat Hari Raya Aidilfitri...

"Mata kadang salah melihat, Mulut salah berucap, Hati salah menduga, Layanan tak mesra; Mohon Maaf salah yang pasti ada!"



'Solar Halo' ...

Tengahari tadi [kalu ikut post date ni, semalam lerr...] masa aku dalam satu shopping complex kt KL nih, aku dapat MMS... adik aku yang keja kt KK tu antar gambar ni....


soklan dia tanya aku, "kat KL ada nampak matahari camni ker ari nih?"

aku masa tuh kat dalam bangunan, so takleh nak reply... so aku kuar, cari sumber cahaya... tgk ke atas, tak nampak matahari kat mana.... tau2 rasa panas jerk... silau sangat nak tgk mana lokasi matahari masa tuh...

rupanya, dalam Buletin Utama ada tunjuk... kat KK ari nih matahari nampak rendah giler, macam betul2 atas bumbung umah jerk... [ayah aku citer, aku kuar masa berita tuh...] pastu ada lingkungan keliling matahari tuh... aku check kat internet, dorang panggil 'Solar Halo' ataupun 'Miracle of the Sun'.... yer lah tuh.. patut ler adik aku tanya, rupanya kat KK jer nampak nih kot... satu lagi Kebesaran & Kuasa ALLAH... aku tak surf lagi apa punca jadi camni... nak kena cari bahan bacaan lagi nih...