Friday, February 29, 2008

Lagi citer pasal election...

Aku ada ler baca paper ari tu, kat Terengganu ada sorang makcik, nama dia Maimun yang keja jual kain sambil naik beskal dah antar borang penamaan nak jadi calon dalam pilihanraya kali nih.. rupa nyer ni dah percubaan kali ke-4 dia, baru dapat diterima, yang sebelum2 ni tak cukup syarat... so sah ler makcik yang umur 89 tahun sebagai calon Parti Bebas untuk kerusi Parlimen Kuala Terengganu... hebat seh... sekali terus naik parlimen tuh, taknak cuba jadi ADUN dulu nih.. hehehe... Reason dia nak jadi calon sebab tak percaya kat mana2 parti yang dah sedia ada skang... so demi menegakkan perjuangan & fahaman dia selama nih, dia wat Parti Bebas sendiri sebab nak perjuangkan apa yang dia nak selama nih... Pergghh... hebat.. hebat... dah ler saingan dia paper kata hebat2 sebab BN-Datuk Razali Ismail [which aku tak kenal pun sapa dia sebenar nyer...] ngan PAS-Mohamad Sabu [yang ni aku kenal sebab selalu masuk TV asyik kena tahan bagi ceramah]...

Yang tarik perhatian aku skang nih, kaya tuh makcik Maimun nih... aku tau ler sesikit prosedur nak jadi calon nih... nak kena bagi deposit RM 10K untuk kerusi Parlimen [aku beli kerusi sofa kat umah pun tak sampai RM10K nih.. hehehehe].... kalu kalah, hangus camtu jer lah duit tuh.. 10 ribu tuh... pada aku banyak... sayang nak lebur camtuh jerk... aku tak rasa ler dia takleh menang, tapi aku memang tau dia takkan menang [jahat tak aku pikir camnih? hehe].... kalu makcik Maimun ni menang gak, aku ingat memang ramai ahli parlimen meraung 10 hari 10 malam... hahahaha.... makcik ni taktau menulis & membaca... yang duk isi borang dia ni upah anak jiran isikan... mmmmm.... dia kata duit deposit tu hasil jualan kain dia selama nih + dia ada gak dapat bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat RM200 sebulan... agaknya dia save banyak gak sebab tak guna keta, takyah pikir nak isi petrol kan...

aku baca lagi, dorang tanya camner nak berkempen, nak gi melawat Parlimen KT tuh.. dia kata KT besar, dia pegi kawasan yang sempat & larat jer lah... dia pun kayuh basikal jerk... ahli parti aku tak sure baper orang.... alah, sian nyer dengar... dia dah print 1000 keping poster [which yang memang sah pakai duit lagi...] tapi taktau nak tampal kat mana... dia ada bagitau gak anak cucu dia larang dia jadi calon sebab risau keselamatan & also risau deposit abis camtu jerk... aaarrrggghhh... aku tetap tak puas ati makcik nih kaya sebenarnya.. hehehehe.... jahat betul otak pikiran aku nih.... so orang KT, buang undi anda yer...
.

Leap Year...

Hari ni 29 Feb... Leap Year untuk sesapa yang lahir date nih or yang nikah date nih or yang apa2 jer lah, celebrate ler besar-besaran.. kang nak kena tunggu 4 tahun gik nak celebrate bday, anniversary or whatsoever... tapi ok apa... boleh wat kira2 yang ala2 sengal, tiap kali celebrate, umur naikkan setahun jerk.. hahaha.... takyah guna sifir 4, tetapkan guna sifir 1 gak cam orang lain yang bleh celebrate besday tetiap tahun....

aku takde plak personally kenal sesapa yang lahir on this date... sajer nak tanya perasaan dorang bila bukan tahun lompat, asal nak celebrate jerk terus masuk bulan March... cam memang tak wujud ler birth date tu kan.. hehehehe....
.

Thursday, February 28, 2008

Election.. election...



Perrgghhh... musim pilihanraya dah kembali.. last dulu tahun 2004... naper Pak Lah taknak tunggu cukup 5 tahun erk untuk wat election nih?? mmm... I wonder why? hehehehe... Honestly, aku memang tak minat langsung ngan hal2 politik nih... memang tak khatam ler bab2 nih.. jangan ler tanya soklan2 yang rasa nyer takkan dapat jawapan yang bernas dari aku... yang aku tau skang ni lah masa nyer untuk sumer calon2 baik parti kerajaan or pembangkang berjanji itu ini... masa ni sumer boleh ler... hehehehe... even jalan dari opis aku nak ke jalan besar pun dah berturap cantik... dah takde lubang sana sini wa cakap lu... hehehe....

aku tengok skang seluruh KL dah macam tong sampah pun yer gak... [aku tengok area KL jer lah, negeri lain aku tak pegi...] kiri kanan atas bawah penuh ngan bendera, poster, bunting, banner, sticker & segala macam yang sewaktu ngan nyer ler.... ada bulan, ada roket, ada mata, dacing etc.. macam pesta pun yer gak... tetiba jer tengah2 jalan dah macam ada langsir & tirai... hehehehe.. tapi ada gak bahaya nyer especially yang dorang gantung or pacak kat tepi jalanraya tuh.. semalam on d way aku nak balik umah, sikit lagi nak langgar bendera yang dorang pacakkan kat tengah2 divider highway MRR2 tuh.. tiang bendera tu dah senget & dah macam tergantung kat lane paling kanan tuh.. aku ingat kalu motor langgar mau gak penunggang tu tertinggal kat jalan tuh, motor jalan dulu... yang tergantung dari jejantas pun ada gak... ish ish ish... ada gak yang eksiden sebab perang poster & bendera nih kang... mintak jauh ler...

agak2 ler kan, pas abis hari mengundi nanti, baper lama dorang amik masa nak turunkan & buang balik sumer2 yang dah terlekat, tergantung, terpacak tu erk? ker PBT gak yang kena wat overtime kutip sumer tuh? hehehe... sian... upah memasang tinggi, aku taktau ler ada ker tak upah nak tanggalkan...

apa2 pun, nanti hari mengundi takde ler yang nak bergaduh sesama sendiri... kot2 hari tu sumer yang nak wat demonstrasi ker... mau jem gak jalanraya nanti... untuk semua yang layak & boleh mengundi, Selamat Mengundi.. Election Day Undi ler ngan bijak although we already know who will win overall... hehehehe.... pada calon yang menang tu, jangan ler lagi 4-5 tahun baru nampak muka kat kawasan memasing kan... Big Smile

sapa kata parti2 politik kat Mesia ni gaduh? mana ada, dorang bleh share satu tempat nak gantung bendera memasing.. hehehehe


errr... camner & bila masa plak dorang panjat signage jalanraya nih nak gantung bendera parti erk? tinggi tuh!!


Design terbaru public phone booth... hehehe... sambil bergayut tu bleh pandang muka Datuk Seri Khir Toyo yang tegang akibat makan tempe tuh.. ha ha ha...
.

Front page? ...

Pagi tadi sampai opis, ternampak ler paper Harian Metro atas meja... kelakar ler front page hari nih... Cat 10
I mean, citer ni boleh jadi tajuk utama suratkhabar negara?? OMG... apa yang penting sangat berita nih.. Fine, boleh kalu nak bagitau seluruh rakyat Malaysia yang kucing kena kidnap tapi is it appropriate ke nak letak kat muka depan? letak belah dalam ok ler... it's considered part of the daily news... kelakar siot... dah takde citer lain ker yang lebih sesuai nak letak kat depan nih wahai wartawan & pengarang HM? ish.. ish.. ish... aku ingat esok lusa kang ada plak letak poster gambar kucing Fasha ni ngan wording 'Di Mana Kucing Kesayangan Fasha?' ... kalu ada camni memang aku ingat sumer wartawan bahagian berita am letak jawatan ler.. tak pun pakat masuk bahagian hiburan sebab citer artis lagi penting ok.. hahahaha... aku tumpang simpati ilang kucing but at the same time kelakar sebab actually banyak lagi berita2 penting yang lebih afdal nak letak kat front page nih..
.

Terlajak daa...

Hehehee... hari ni aku kelam kabut skit.. sebab nyer, aku bangun pagi tadi kul 930am... sama time ngan aku patut masuk opis.. hahahaha.. elok jerk bangun tengok jam, cam blank kejap then baru sedar "Wan!! U r late!!!" Shock 4 ..... hehehehehe... berdesup aku gi toilet & mandi.... sampai opis kul 1015am... perghh... nasib baik ler boss belum sampai.. kalu tak, aku akan masuk gak keja tapi wat muka bodoh jer lah.. abis tu nak wat camner kan, bukannyer sengaja bangun lambat... phone battery aku kong.. abis sebelum sempat dia nak bunyi kan alarm... hasil nyer, aku tak sedar ler waktu yang patutnya aku bangun...

tu jer nak citer.. sajer... satu hari aku kat opis tadi cam blur jerk sebab bangun dalam keadaan terkezut... abis kerja, terus balik umah.. taknak gi memana dah... hahahaha...
.

Monday, February 25, 2008

Rasa nak baling jerk...

aku taktau nak sedih ker, nak marah ker.... tapi bila dah campur tolak bahagi darab, memang dua feeling tu ler yang aku rasa skang....

alkisah, pc aku kat opis corrupted... yang sedih pilu nyer, aku tak sempat nak wat back-up.... akibatnyer, innalillah ler ler sumer benda2 yang ada dalam tu... dah cuba retrieve tapi memang paras kritikal nyer corrupted... dah banyak kali aku bagitau boss mintak beli external HD.. at least aku save sumer yang penting2 dalam xternal HD ler.. tapi takde gak respon... skang yang susah aku sebab kena wat balik sumer2 yang aku penah wat dulu... huk! huk! huk! so leceh one.......

silap aku gak ler sebab ari tu padahal dah terdetik dalam ati nak wat back-up dalam CD jer tapi tak sempat... esok nyer aku nak wat dah corrupt... so skang, aku akan bz kat opis.. memenuhi masa lapang! yeeeaaaahhhh!!!!!! Bang Your Head

aku ada rasa nak wat camni gak sebenarnya... hehehehe... nasib baik orang punya ...
.

Sunday, February 24, 2008

Menariks...

Semalam masa aku jenjalan makan angin ngan Enon & Nenie kat bandaraya KL nih, terpandang ler satu billboard kat bangunan depan Maju Junction... cam kelakar pun ada gak... dorang sesuka ati upgrade kan quote yang dah cukup sebati ngan masyarakat Malaysia nih... heheheh...


ada betul gak kata2 ni kan... tapi kalu camni, banyak lagi quotes yang nak kena upgrade sebab nak sesuaikan ngan keadaan semasa... hehehehe...
.

Sunday, February 17, 2008

Jom pegi Banting...

Hahaha... rasa cam AJK kampung jerk nak wat lawatan gi estate nih... tapi aku suka jadi ahli rombongan jerk, taknak ler jadi AJK.. malas nak pikir banyak... hehehehe... so semalam dengan jaya nyer rombongan 'Cik n.o.w.i.e' [ni letak urup per-1 nama memasing ler.... nak letak cik kiah, takde sapa yang ada tokoh jadi kiah tuh... hehehe] ke Banting... Nak gi umah Hele House, dia baru jer 2 minggu transfer dari Senawang... patut nyer ramai lagi ahli rombongan nih, tapi disebabkan masalah2 saat akhir, yang jadi pegi cuma aku, Enon, Nenie, Ogy & Ijad... Diana takleh pegi sebab tetiba suami tersayang kena panggil gi keja... Cheq lak sebab yang sedia maklum ler, anak masuk spital... takper lah.. maybe next time... kot2 time nak wat BBQ kan... umah Hele sangat sesuai okay...

aku ngan Enon gerak dari Ampang pas aku balik dari tengok Husna tuh... gi beli buah2 dulu.. nama pun pot luck kan... kang kalu bawak perut jerk orang kata kurang tatasusila lak... hehehe... pastu gi Kinrara, amik Nenie kat umah dia... dia dari spital tadi terus belah gi beli satay Samuri & seterusnya balik umah untuk tunggu kitaorang datang jemput... bergerak ler kitaorang 3 pegi Banting.. memula nak tunggu Ogy & Ijad kat Kesas tuh, tapi tukar plan, kira jumpa kat Banting terus ler.. ok jerk... jauh gak ler nak boleh sampai sana.. maybe sebab 1st time kot... orang kata laluan tu tak kenal kita lagi kan... heheheh... tak ler susah mana pun jalan nak gi umah dia, jauh jerk... Compact

sampai jerk umah Hele, dah nampak dia melambai2 kat luar pintu.. nasib takde red carpet jerk nak sambut kedatangan kitaorang nih.. heheh.. memang keliling umah pokok kelapa sawit jerk lah... tapi very luas... memang puas ati ler... boleh main kejar2 dalam umah tuh... hehehe... memang umah Hele pilihan yang paling tepat & sesuai sangat kalu nak wat xtvt barbeque nih Barbeque ... sangat2... ngan compound dia yang boleh wat netball court tuh... hehehe.... parents Hele ada gak.. so borak2 ler sesama sendiri, dah lama tak jumpa kan... sesambil nak tunggu Ogy & Ijad, taknak ler start makan dulu... banyak pulak foods nih.. heheh.. layan baby Aerin... senyap jerk baby nih.. cam terkawal perlakuan, memang beza sangat ler ngan karakter mummy dia nih... hahaha.. Daniel takyah cakap ler, aku takleh lupa kena debik ngan dia dulu.. skang ni terkawal skit ler walaupun debikan dia tuh still kuat cam dulu.. hehehehe

Ogy ngan Ijad + Hani sampai jugak akhirnyer... baru ler kitaorang start makan Thanksgiving Dinner.. tapi sebelum tuh memang borak sakan dulu... sedangkan aku ngan Enon yang jumpa boleh tetiap ari nih pun tak abis2 citer, ni kan plak yang dah tak jumpa 3-4 bulan kan... heheheh... pastu baru ler kita serbu meja makan tuh... makan makan dan makan... ada satay, ada bihun sup, ada nasi arab, ada karipap, ada tembikai, ada apa lagi erk?? memang kenyang ler... penuh dah rasa perut ni... hehehe... abis makan, as usual sambung borak... sedar2 hari pun malam ... hehehe... kitaorang gerak balik around 9 lebih... time nak balik, salam2... si Daniel anak bujang Hele ni tunjuk kan ke'gentleman' dia.. dia salam ngan orang lain semua memain jer tapi tang salam ngan anak dara Ogy, Hani tuh siap kiss on the hand tuh Kiss On The Hand ... perrgghhh... takleh tahan... hahahahaha... nak capture gambar tak sempat sebab spontaneous jerk... dah masuk keta siap lambai2 sambil sebut nama tuh.. hehehe... macam tgk citer love story pun yer gak... pastu umah Hele gerenti kembali sunyi sebab kitaorang sumer dah balik.. hehehe... apa2 pun tima kasih ler kat Hele & Mus sebab sudi terima kedatangan kitaorang ni erk... puas ati nih... tapi ingat lain kali nak datang naik helicopter ler plak, muat kan nak landing depan umah korang nih? hehehe

Nenie ngan 'anak2 buah'... ada gaya ibu mithali tak?


aku pun nak gak amik gambar ngan anak dara Hele nih.. sopan santun sungguh Aerin nih...


Sesi amik bau makanan sambil pose... nak makan tunggu cukup korum dulu...


Daniel dah makan 2 cucuk satay tau... jangan marah aaa...


Close-up Aerin umur 5 bulan... tak banyak meragam dia nih...


Ogy & Ijad + Hani dah sampai... Yea yea, dah boleh makan.. hehehe


Makan time! Tuan umah wat2 sibuk layan tetamu.. hehehehe


"Orang haus ler, dari tengah jalan tadi duk ingat air jerk.."


Alahai dua orang budak kecik nih, dah nak balik baru Hani boleh nak bergurau senda ngan Daniel... berjaya gak Daniel pujuk Hani dari tadi nak ajak berkawan...


Sesi bergambar ahli rombongan ngan tuan umah...


Gambar reramai gak... ni memang wajib!


Aiii... bergambar ngan 'menantu' ker? nampak serasi bersama lak.. hehehe


Sebelum naik keta sempat jugak amik gambar sama lagi nih... dari tadi berkepit jerk.. hehehe


Ni ler 'lakonan semula' ke'gentleman' Daniel ngan Hani... yang memula tu memang spontaneous..
.

Gi spital...

Pagi semalam masa aku duk lepak2 kat opis, masuk ler satu msg dari Enon bagitau anak Cheq, Husna masuk spital Ampang Puteri Ambulance ... Ish, teruk sangat ker chicken pox budak nih? Enon kata teruk tang mulut.. dah melarat ke situ sampai budak tuh takleh nak makan minum.. alahai, sian nyer kat Husna nih... so pas abis keja, aku pegi ler spital... Nenie dah ada kat sana... a'ah ler... teruk keadaan mulut dia... kita yang dah besar panjang nih pun rasa kalu kena mesti sakit giler, inikan plak budak umur setahun lebih nih... adooiii... dah kena masuk drip... tak selesa dah dak Husna nih...dia cam nak bukak jer bandage yang tutup jarum drip tuh.. hehehe... tak sampai ati nak amik gambar dia... borak2 ngan ibu dia ler, tak lain tak bukan Cheq... sesambil tuh duk layan anak bongsu Cheq, Hanna... tough betul budak kecik nih, baru 7 bulan tapi kalu dukung lama memang terasa ler lenguh tangan ni... alhamdulillah ler sihat kan... aku agak konpius gak bila tengok Hanna ada gak dalam bilik nih, takut berjangkit jerk.. dah ler kat luar pintu wad ni dah ada gantung sign 'ISOLATION'... Tapi ibu dia kata takpe, ok ler.. hopefully tak berjangkit ler nanti... aku pun duk ingat balik dah penah kena ker tak pox nih? kang berjangkit lak.. tapi rasa macam dah.. dah kot... masa darjah 5 dulu... eh, tu chicken pox ker erk? lantak ler...

walaupun ada sign ni, kitaorang main redah masuk gak... wat2 tak paham jerk apa maksud ISOLATION nih.. hehehe


Duk ler kat wad tu ngan Nenie sampai kul 2 lebih... bila parents Cheq sampai dari Melaka & Husna pun dah tido, kitaorang dua pun beransur ler mintak diri... lagipun nak gi umah Hele lak pas nih... dah janji kan... takpe Cheq, nanti2 kitaorang datang melawat lagi yer... kalu dah kuar spital, tunggu jer lah kitaorang kat umah.. memang takleh lari dari kitaorang nyer lah... heheheh

since 'sparring partner' a.k.a Kak Long Husna dia sakit, kitaorg cuba ler nak wat Hanna ni senyum.. susah nak wat dia senyum.. Kak Long dia jerk yang boleh...


eh, Hanna dah nak senyum tuh.. cepat Nenie, kita usaha lebih skit... nak captured nih...


Yeahh... akhirnya kitaorang berjaya wat Hanna senyum ngan lebar nyer... hehehe.. memang muka dia ni 'cut & paste' dak Husna betul...

Get Well Soon

Sengal...

Aku duk update folders dalam laptop nih, terjumpa lak gambar ni yang aku amik last week or 2 week ago.. sajer jerk, kebetulan aku ada kamera dalam beg, pastu tengah traffic jam kat junction ampang point-jalan ampang tuh.. bosan kan... tengah tunggu queue kat traffic light, ada ler mamat sengal nih nak potong queue...


ntah datang dari planet mana... signal takde, tengah borak handphone & nak potong jalan.... rasa cam kuang ajar pun ada gak.. nasib ler bukan potong depan aku, kalu tak memang aku gesel jerk keta dia tuh... hehehe... aku pun ada gak kenkadang 'terpaksa' potong Q ni tapi agak2 ler kan... letak dulu henpon tuh... get ready la nak angkat tangan tanda tima kasih... ini macam aku tak brapa gemar nak kasi chance... time camni ler aku hope sangat ada polis trafik lalu, memang konpem kena ler... Policeman hehehe... dah masuk lane tuh bleh wat muka toya tak bersalah... tersangat ler sengal okay!

.

Friday, February 15, 2008

Makcik & Pakcik...

Selama aku kuar masuk memana toilet kat Mesia nih, tak penah lagi aku jumpa signage dia yang macam nih.. unik & kelakar kan? tapi ok ler, kreatif... ni masa kitaorang pegi Cherating awal tahun ari tu.. sajer amik gambar sebab kat tempat lain tak jumpa lagi... hehehehe.... Smile

ni signage untuk toilet GENTS


yang ni signage untuk toilet LADIES

.